Karol Hrádela: Trestně stíhaný může tvrdit cokoliv

11.08.2018 12:39

Komentář na facebookovém profilu k rozhovoru se soudcem Ivanem Eichlerem

Karol Hrádela: Trestně stíhaný může tvrdit cokoliv
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Nechci hodnotit kauzu soudce Elischera. Neznám jí a se soudcem jsem se setkal ještě jako s krajským soudcem snad jen v jedné jediné kauze, kde někdo byl osvobozen a jiný odsouzen. Rozsudek byl mimořádně fundovaný. Proto se zastavím pouze u jenoho odstavce z rozhovoru s ním. Přesně vystihuje situaci v našem trestním řízení, kdy stíhaný může tvrdit cokoliv, co není křivým obviněním, ale pokud upozorní na možnost trestnou činnost jiných osob, tak pro orgány činné v trestním řízení jde jen pouze o součást obhajoby. Co na tom, že prokázání trestné činnosti jiných, by mohlo vést i ke zporoštění obžaloby u nevinného. Nikdo jeho tvrzení zpravidla neprověřuje, vždyť jde jen o součást obhajoby.

Pro mne zásadní pasáž z rozhovoru s ním zní: "Soudce podal také trestní oznámení na policisty a státního zástupce, neboť podle jeho názoru postupovali nezákonně, když manipulovali opakovaně s jeho pracovním počítačem a věcmi v budově Vrchního soudu v Praze (VS). Trestní oznámení však Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) i státní zastupitelství vyhodnotily jako součást obhajoby a nijak se věcí nezabývaly. “

„Předpokládám, že pokud by takové oznámení učinil kdokoli jiný, jak GIBS tak státní zastupitelství by ho věcně přezkoumaly. Učiní-li ho obviněný, nic se neděje a prokazatelná trestná činnost se nešetří. Dokud budu v pozici obviněného, v zásadě nemám možnost se bránit podáním trestního oznámení, neboť každé bude smeteno ze stolu s poukazem, že jde jen o součást mé obhajoby. A to se jako obviněný mohu hájit způsobem, který uznám za vhodný,“ kritizuje soudce Elischer praxi orgánů činných v trestním řízení, kterou propaguje např. vedoucí vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Právě ta se k jeho případu veřejně vyjadřovala, ačkoliv v té době ještě nebyla ve věci činná.

Rozhovor s Ivanem Eichlerem ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Žák: Problémy Ústeckého kraje mi nejsou a ani nemohou být lhostejné

10:49 Zdeněk Žák: Problémy Ústeckého kraje mi nejsou a ani nemohou být lhostejné

Jsou totiž stejně jako kdekoliv jinde v naší vlasti výhradně důsledkem nekompetentní správy věcí veř…