Karol Hrádela: Zajímala by mne argumentace soudů, proč nerespektují tradici

21.07.2020 14:30

Komentář na facebookovém profilu k usnesení Nejvyššího správního soudu ke kasační stížnosti prezidenta Zemana na rozhodnutí Pražského městského soudu, že nejmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem nebylo v souladu se zákonem

Karol Hrádela: Zajímala by mne argumentace soudů, proč nerespektují tradici
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

V naší demokratické společnosti, když se to někomu hodí, z nepochopitelných důvodů usilujeme o návrat ke komunistickým manýrům.

Na území našeho státu již za Rakouska, pak za Rakouska-Uherska i za Československé republiky a to až do Února 1948 platilo, že na uprázdněnou stolici navrhovaly vysoké školy 3 kandidáty na jmenování profesorem a z nich si hlava státu jako suverén sama vybírala, koho jmenuje. Po Únoru toto odpadlo, když se návrhy opíraly o vyjádření stranických výborů a hlava státu fakticky akceptovala konkrétní předložený návrh.

Po listopadu 1989 se hlavy státu chtěly navrátit k demokratickým tradicím svobodného rozhodování. Nyní, z důvodu které nechápu, naráží tradice u našich soudů a dochází k oslabování hlavy státu (viz zde). Celkem by mne zajímala argumentace soudů, proč nerespektují tradici. Možná je však na vině i Kancelář prezidenta republiky, která o tradici dostatečně neinformuje a přispívá tak k zásahům moci soudní do moci výkonné a k oslabování pozice hlavy státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

10:14 Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

O směřování univerzit rozhodují pouze zaměstnanci a studenti v akademických senátech, nikoliv správn…