Kateřina Březová: Emise nebezpečných látek znečišťujících životní prostředí se zvýšily

07.10.2011 9:32

Podle nově zveřejněných dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ) za rok 2010 byly tradičně potvrzeny jako největší znečišťovatelé opět Spolana Neratovice, Třinecké železárny či DEZA Valašské Meziříčí. Dobrou zprávou je výrazný pokles množství emisí látek mutagenních a rakovinotvorných (zejména formaldehydu).

Kateřina Březová: Emise nebezpečných látek znečišťujících životní prostředí se zvýšily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Březová

Integrovaný registr znečišťování je veřejně přístupná databáze, kam musí povinně hlásit všechny příslušné provozovny své emise do ovzduší, vody, půdy, a v odpadech. Nejvíce velkých průmyslových zdrojů znečišťování je v krajích Moravskoslezském a Ústeckém, následují je pak kraje Středočeský a Zlínský. Množství provozoven, které ohlásily úniky a přenosy do IRZ za rok 2010, vzrostlo přibližně o 150 na současných 1651.

Čerstvé statistiky vypouštěných emisí látek znečišťujících životní prostředí nejsou nijak lichotivé a pozitivní. Obecně lze podle prvních dat konstatovat, že došlo k nárůstu emisí u mnoha nebezpečných látek. Data do IRZ budou nicméně ještě průběžně zpřesňována, protože často dochází k různým chybám při zjišťování a sledování látek u zdrojů znečišťování.

Například emise rakovinotvorného styrenu vzrostly o cca 30 tun, tedy o jednu třetinu, a o 17 se zvýšil i počet ohlašovatelů (na 84 za rok 2010). Nejvíce rakovinotvorných a potenciálně rakovinotvorných látek (např. arsen, azbest, benzen, ethylenoxid, formaldehyd, chrom, kadmium, vinylchlorid, nikl, olovo, polychlorované bifenyly, rtuť, a další) vypouští tradičně podniky DEZA Valašské Meziříčí a Spolana Neratovice (chemický průmysl). Ohlášené množství emisí některých z těchto látek vzrostlo (zvláště dichlorethan ze Spolany Neratovice). 

Až třikrát více bylo zjištěno vypuštěné množství dioxinů (do ovzduší, v odpadech a v odpadních vodách), nejvíce v odpadech ze spalovny firmy SITA v Trmicích. Varující je, že další podnik (Mittal Steel Ostrava) emitoval dioxiny v recyklovaných odpadech, které s největší pravděpodobností byly využity na stavbách či ve stavebních materiálech. Jedná se o porušení Stockholmské úmluvy, která zakazuje odpady s obsahem perzistentních organických látek používat pro recyklaci.

Rovněž došlo k celkovému navýšení množství látek nebezpečných pro vodní organismy vypuštěných do povrchových vod (o téměř 10 tun), a to i přesto, že dva největší znečišťovatelé (ČOV v Modřicích a v Ostravě) jejich emise do vody o něco málo snížily.

Celkové emise nebezpečných prachových částic také doznaly navýšení, a to celkem významného o zhruba 1000 tun (tedy více jak čtvrtinu) oproti předchozímu roku. Naprostá většina ohlášených emisí prachu od cca 20 provozoven přitom leží v krajích Moravskoslezském a Ústeckém.

Došlo k nárůstu emisí nebezpečné rtuti do ovzduší i v odpadech (např. u elektrárny Chvaletice 2x více do ovzduší, u spalovny nebezpečných odpadů SITA v Ostravě až 8x v odpadech). 

Množství látek poškozujících ozónovou vrstvu se téměř zdvojnásobilo. A to hlavně kvůli Spolaně (z nuly na 103 kg tetrachlormetanu).

Nejvíce skleníkových plynů(oxid uhličitý, oxid dusný, metan)vypouští tradičně elektrárny Prunéřov a Počerady a Chemopetrol Litvínov. Emise obou elektráren se loni zvýšily. 

Největší průmyslové zdroje emisí plynů působících kyselé deště (amoniaku, oxidů dusíku, oxidů síry, fluorovodíku a chlorovodíku) tvoří opět tradičně provozy z Ústeckého kraje (elektrárny ČEZ a.s., rafinérie a Chemopetrol Litvínov).

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…