Klamání spotřebitele v nákupu zboží přes internet trvá, ČOI dokonce zaznamenala mírný nárůst

01.07.2017 20:34

Nakupování zboží přes internet se stalo významným obchodním fenoménem. Téměř každý druhý spotřebitel na tuzemském trhu preferuje nakupování v e-shopech. Česká obchodní inspekce uskutečnila v 1. čtvrtletí tohoto roku 315 kontrol a zaznamenala mírný nárůst porušení právních předpisů. Z 315 případů 85 procent internetových obchodů nedodrželo povinnosti, které jim ukládá zákon o ochraně spotřebitele. Za stejné období, v minulém roce, to bylo o 2 procenta méně.

Klamání spotřebitele v nákupu zboží přes internet trvá, ČOI dokonce zaznamenala mírný nárůst
Foto: pixabay.com
Popisek: Internet - ilustrační foto

„ČOI tento stav mimo jiné přisuzuje nedostatečné znalosti provozovatelů e-shopů v oblasti změny zákona o ochraně spotřebitele, která od února 2016 obchodníkům ukládá také povinnost informovat spotřebitele o možnosti mimosoudního řešení spotřebitelských sporů,“ říká ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Česká obchodní inspekce pravidelně monitoruje vývoj elektronického obchodování prostřednictvím sítě internet. Cílem těchto kontrol je případná eliminace nežádoucích jednání, která mají negativní dopad na spotřebitele a jejich důvěru v tuto formu obchodování. ČOI mimo jiné také aktivně vyhledává potenciální rizikové internetové obchody a provádí jejich kontrolu. Proto i z tohoto důvodu nelze považovat uvedené procento zjištění za ukazatel stavu elektronického obchodování v ČR.

Česká obchodní inspekce v období od 2. 1. 2017 do 31. 3. 2017 provedla celkem 315 kontrol, které byly především zaměřeny na plnění povinností vyplývající ze zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele a dalších právních předpisů. Počet zjištění byl v 269 případech, což představuje 85,4 % z celkového počtu provedených kontrol.

Zjištěné nedostatky a uložené sankce

Nejčastěji byl porušován zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele:

  • ve 170 případech používali prodejci nekalé obchodní praktiky a klamavé konání, které jsou trvajícím problémem českých e-shopů. Provozovatelé prodeje zboží přes internet nejčastěji uvádí nepravdivou nebo pravdivou, ale zavádějící informaci, která může vést spotřebitele k rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil (§ 4, § 5)
  • ve 166 případech se jednalo o porušení ustanovení, kdy prodávající má povinnost informovat spotřebitele o možnosti mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (§ 14)
  • ve 133 případech byla porušena povinnost stanovující prodávajícímu povinnost informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace (§ 13) 
  • ve 125 případech se prodejci dopustili klamavého opomenutí (§ 4, § 5)
  • ve 28 případech bylo prokázáno porušení ostatních právních předpisů

Ve sledovaném období nabylo právní moci celkem 250 pokut v hodnotě 1 344 000 Kč. Nevyšší pokuty byly uděleny provozovatelům webových portálů www.anglickeobleceni.cz v celkové výši 130 000 Kč za nepravdivé informování spotřebitele o jeho právech, www.kasa.cz ve výši 50 000 Kč za porušení povinnosti poskytovat zákonné informace o výrobku, včetně neuvedení návodu v českém jazyce a www.mt-nabytek.cz ve výši 50 000 Kč za nevyřízené reklamace.

Česká obchodní inspekce aktuálně varuje před těmito rizikovými e-shopy. Jedná se především o ty, které nedodržují některé zákonné povinnosti a spotřebitelská práva jsou obtížně vymahatelná, jelikož tyto obchody mají neznámé provozovatele, nebo jejich provozovatelé sídlí ve státech mimo EU:

www.hospudkausplavu.cz
www.instalaterstvi-lavicka.cz
www.nejsemvelbloud.cz
www.1soukromazskv.cz
www.obchudeksen.cz
www.arena-cross.cz
www.bytyholice.cz
www.berounmaminkam.cz
www.vsdubrava.cz
www.dchrad.cz
www.kozloviceunepomuka.cz
www.discoplanet.cz
www.uctyrtlapek.cz
www.podlahyhodonin.cz
www.clevertrust.cz
www.zahradec.cz
www.deall.cz
www.fansbase.cz
www.dokonalaprace.cz
www.autokrecek.cz
www.drhumor.cz
www.veto-stav.cz
www.modernilogo.cz
www.segamontok.cz
www.deathcore.cz
www.geomedia.cz
www.tatranhabartice.cz
www.blanikmilenovice.cz
www.stavimerd.cz
www.uzeniny-domu.cz
www.salonbelieve.cz
www.eurica.cz
www.janbruzenak.cz
www.betparta.cz
www.detskyklubrarasek.cz
www.mruklid.cz
www.koneckoncu-restaurace.cz
www.barbar-liberec.cz
www.teloveoleje.cz
www.fgcplzen.cz
www.expediceonline.cz
www.ikeafestivalnapadu.cz
www.atdband.cz
www.liliputovani.cz
www.finance-kubincova.cz
www.zanaharmonie.cz
www.utajenediscipliny.cz
www.velkamravenecnicka.cz
www.monikastolfova.cz
www.rodicingfestival.cz
www.pandoraprsteny.cz
www.doverfitness.cz
www.noha-zdravi.com
www.mojesranda.cz

Další rizikové e-shopy najdete ZDE. Tento seznam však nikdy nemůže být kompletním výčtem všech rizikových e-shopů, které existují.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …