Ekologická platforma Koalice proti palmovému oleji (KPPO) představuje v adventním čase novou zkratku “3R”, která vyjadřuje podstatu šetrného spotřebitelství. „Jedná se o ryzí jídlo (ve smyslu opravdové), realistickou produkci ekologicky a sociálně odpovědnou a rozumnou spotřebu (z anglického real food, responsible production, reasonable consumption),” vysvětluje koordinátorka Koalice proti palmovému oleji Martina Skohoutilová.
Jak na to při nákupu a pečení na Vánoce z hlediska přírody a kvality potravin:
- Vyhýbejme se ztuženým tukům, kde často bývá i palmový olej (informace o složení lze nalézt na obale výrobku).
- Na výrobu těsta použijme místo tuků s palmovým olejem máslo, sádlo nebo z části i kokosový tuk, který lze dokonce v bio kvalitě sehnat levněji než máslo.
- Na polevy a zdobení lze místo ztuženého tuku sáhnout jen po čokoládě na vaření (bez palmového tuku) rozpuštěné ve vodní lázni, s troškou másla.
- Máslo, sádlo a panenské oleje tuzemské produkce nabízí řada drobných farmářů.
- Vyzkoušejme menší množství cukru dle chuti, než jaké uvádí recept, nebo nemusíme například už tolik dodatečně cukrovat upečené cukroví.
- Sladit lze tuzemským řepným cukrem, medem a ovocem.
- Vanilkový cukr (nikoli vanilínový vyrobený z chemických náhražek) lze koupit i v bio kvalitě v prodejnách zdravé výživy.
- Upřednostňujme citrónovou kůru z bio citrónů či sušené bio kůry, nesířené sušené a kandované ovoce místo kupovaných, průmyslově vyráběných cukrovinek.
- Při nákupu hotového cukroví zkontrolujme i přítomnost průmyslově vyráběných chemických látek (sladidla, emulgátory, konzervanty, barviva, příchutě apod.).
- S exotickými ingrediencemi (kakao, třtinový cukr aj.) šetřeme a volme nákup výrobků s ekocertifikáty, např. BIO (udržitelná produkce ekologického zemědělství) nebo FairTrade (férové sociální podmínky).
- I v běžných receptech lze menší část bílé mouky nahradit moukou celozrnnou, pro začátek nejlépe pšeničnou nebo špaldovou, kterou lze koupit i v bio kvalitě od českých výrobců.
- Místo umělých barvených ozdob využijme půlky/čtvrtky vlašských ořechů, lískové a kešu ořechy, mandle bílé i přírodní, různé sekané ořechy, pistácie, kokos, dýňová semínka, len, mák, hrozinky, brusinky, višně, kousky sušených meruněk či švestek aj.
A proč se vlastně vyhýbat palmovému oleji? „Současná intenzivní výroba palmového oleje v zemích celého tropického pásma, obzvlášť pak v Indonésii a Malajsii, má naprosto zničující dopady na tamní životní prostředí, biodiverzitu, obyvatele i klima celé planety. Dochází k masivnímu kácení deštných pralesů, poškozování půdy i vodních toků a rozvoji ničivých požárů, které prohlubují klimatickou krizi,” odpovídá na otázku český primatolog a přední odborník na problematiku palmového oleje dr. Stanislav Lhota. „Ve stravě přitom přijímáme tuků obecně nadbytek, přitom jejich celosvětová spotřeba stále stoupá, v důsledku čehož trpíme obezitou a s ní souvisejícími nemocemi nebo skrytou podvýživou v důsledku chybějících základních živin,” doplňuje Stanislav Lhota. „Navíc bylo prokázáno, že průmyslově rafinovaný palmový olej obsahuje několikanásobně vyšší množství karcinogenních látek než jiné rostlinné oleje,” dodává mluvčí KPPO Kateřina Holubová.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV