Kverulant: Obrana utratila za tiskárny a papíry čtvrt miliardy korun

16.08.2018 12:37

Kverulant.org již potřetí zmapoval ceny tisku dokumentů u 82 institucí státní správy. Zjistil, že přes proklamovanou elektronizaci úřady tisknou prakticky stále stejné množství dokumentů.

Kverulant: Obrana utratila za tiskárny a papíry čtvrt miliardy korun
Foto: pixabay.com
Popisek: Tisk - ilustrační foto

Úřady v letech 2015 až 2017 vytiskly jednu stránku průměrně za 1,76 Kč. To je dráž, než tomu bylo v letech 2012 až 2014.

Kverulant také odhalil rekordní plýtvání na ministerstvu obrany. Obrana v letech 2015 až 2017 utratila za tiskárny, papír a tonery více než čtvrt miliardy korun. Ministerstvo obrany také na konci roku disponovalo 20 780 tiskárnami. V té době na ministerstvu obrany celkem pracovalo 32 110 vojáků z povolání a občanských a státních zaměstnanců. Na tři vojáky tak připadaly dvě tiskárny.

Kverulant také spočítal, o kolik jednotlivé instituce zaplatily navíc, než kdyby tiskly za cenu průměrnou ve státní správě. U již zmíněného ministerstva obrany to dělalo více než 82 milionů korun a Pražský magistrát utratil navíc téměř 66 milionů korun.

Kdyby deset největších plýtvačů tisklo za cenu průměrnou ve státní správě, ušetřili by daňoví poplatníci 228 milionů.

Kverulant se se svými zjištěními obrátil na Nejvyšší kontrolní úřad a na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podrobnosti naleznete v kauze Za kolik se tiskne ve státní správě (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…