Kverulant: Účet za největší tunel v dějinách českého IT činí čtyři miliardy

05.11.2019 12:21

Kverulant již v roce 2013 odhalil tunel, který se vymyká běžným měřítkům. Jde o nákup CRAB, centrálního registru administrativních budov, za který stát do října 2019 utratil již téměř 4 miliardy korun. Přitom CRAB je v zásadě jen trochu lepší excelová tabulka, která shromažďuje informace o pouhých 2,5 tisících budov v majetku státu. Cílem Kverulanta je dosáhnout potrestání viníků. To se mu přes veškerou snahu stále nedaří.

Kverulant: Účet za největší tunel v dějinách českého IT činí čtyři miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Razima, ředitel neziskové organizace Kverulant

Centrální registr administrativních budov (CRAB) je software který provozuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Kverulant nově odhalil, že pořízení, rozvoj a podpora ISMS jehož je CRAB součástí stálo celkem 1,55 miliardy korun. Za pořízení, rozvoj a podporu CRABu utratil ÚZSVM částku 718 milionů korun a 1,583 miliardy utratil majetkový úřad za provoz souvisejících systémů nezbytných pro provoz systému ISMS/CRAB. Celkem tedy stál CRAB rekordních 3, 851 miliard korun.

Přestože CRAB údajně vznikl, aby zpřístupnil kompletní informace o majetku na jednom místě, obsahuje údaje zhruba jen 10% státních nebo státem využívaných budovách z celkových přibližně 40 000 státních objektů. Nově Kverulant zjistil, že počet budov evidovaných v CRAB dokonce klesá (ZDE). V roce 2014 obsahoval údaje o 3 820 budovách. Dnes už je to jen 2 458 objektů v registru. Uvážíme-li, že CRAB stál 3,851 miliardy korun, pak jednoduchým dělením dojdeme k závěru, že pouhá možnost zanést do CRABu jednu budovu stála vskutku impozantních 1 567 018 Kč korun.

Kverulant.org podal hned několik stížností a trestních oznámení ve snaze tento tunel zastavit. Vše bylo marné a tak dosud nepotrestaní tuneláři ve státním dresu pokračují. V létě 2019 ÚZSVM v tichosti zorganizoval fingované další dvě cinknutá výběrové řízení na další práce na programu CRAB a na Informačním systému majetku státu, jehož je CRAB součástí (ZDE).

Další informace naleznete v Kverulantových stránkách v kauze CRAB největší tunelu v dějinách českého IT (ZDE).

Ing. Vojtěch Razima
zakladatel a ředitel Kverulant.org, o.p.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…