Ladislav Friedrich: Financování zdravotní péče není dostatečně efektivní

14.12.2012 14:55

Otázky pro generálního ředitele Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) a viceprezidenta Svazu zdravotních pojišťoven ČR Ladislava Friedricha.

Ladislav Friedrich: Financování zdravotní péče není dostatečně efektivní
Foto: red
Popisek: Generální ředitel OZP a viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Ladislav Friedrich

Nejvýznačnější aktuální události ve financování zdravotní péče se točí kolem úhradové vyhlášky. Jak vypadají navrhované úhrady pro rok 2013 ve srovnání s letošním rokem?

Navrhovaná úhradová vyhláška stanovuje zhruba index 98 procent referenčního období – tedy roku 2011.  Jednotlivá ustanovení umožňují i značně vyšší náklady. Ve skutečnosti tak lze předpokládat, že výdaje na zdravotní péči porostou nad těchto 98 procent. A zde je potřeba říci, že pokud se dostanou nad letošní úroveň, tak deficit financování zdravotní péče bude pokračovat a mohl by v nadcházejícím roce už vyvolat vážné problémy. Je vcelku jasné, že opět vzrostou náklady, zejména na specializovaná centra. Proto bychom byli rádi, kdyby byla tato skutečnost zase vyvážena nějakými reálnými úsporami. Rezervy zdravotních pojišťoven z minulých let se rychle vyčerpávají a v některých případech jsou již vyčerpány. S ohledem na stagnující výběr zdravotního pojištění tak není možné výdaje pojišťoven dále navyšovat. Proto také bude úhradová vyhláška ještě předmětem velké polemiky.

Vyjednávání mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními o úhradách za výkony je ke konci roku každoroční rituál. V čem je situace v letošním roce složitější, než v minulých letech?

Složitější situace v letošním roce je proto, že realizace vyhlášky probíhá ve stejné době, kdy řešíme dokončení smluvních jednání s poskytovateli lůžkových zdravotnických služeb. Situace je docela nešťastná v tom, že veřejnosti byly předkládány různé zavádějící údaje – například záměry o okamžité redukci tisíců lůžek, či informace, že bude dosaženo značných finančních úspor. Realita je ale jiná. Ona restrukturalizace má za cíl především vytvořit prostor pro úpravy, jak by se měla vyvíjet síť poskytovatelů lůžkových zdravotnických služeb na několik let dopředu. I v současné době tak probíhají četná jednání, která nejsou nikterak jednoduchá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rep

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…