Ladislav Žák: Kdo má právo se ptát

25.05.2014 7:27

Někdy se mi zdá, že jsme se museli kolektivně zbláznit, když přihlížíme tomu, jak je likvidována snaha po tom, aby nám veřejnoprávní média vysvětlila své chování a svou produkci kolem ukrajinské krize.

Ladislav Žák: Kdo má právo se ptát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Pouze vysvětlila, protože to, co vidíme, je prostě divné, jako by podle jednoho kopyta a hlavně je to nekompatibilní s tím, co můžeme pozorovat například na německých, francouzských nebo britských veřejných zdrojích. Nikdo nechtěl a nechce nikoho soudit, nikdo nechtěl a nechce nikomu radit, šlo jen o to vysvětlit pozici a zorný úhel, které naše veřejnoprávní média zaujala a neochvějně na nich setrvávají. Sám bych to rád pochopil a kdo jiný než vedení veřejnoprávních médií by to mělo v rámci nějaké debaty objasnit.

Teď už tady jde spíše o to, abychom zjistili, jaké politické, právní a administrativní kroky způsobily, že, jak se zdá, nelze po veřejnoprávních médiích požadovat kvalifikované vysvětlení jejich činnosti. Co nebo kdo z nich udělal bílé krávy. Chtěl bych zdůraznit, že kvalita veřejnoprávního vysílání je v mezinárodním kontextu brána jako významná součást vizitky té či oné společnosti, toho či onoho státu. Z toho plyne, že by se občané a jejich reprezentanti měli zajímat o to, co o nich veřejnoprávní média nepřímo sdělují světu. Nemluvě o tom, že si na tato sdělení všichni nedobrovolně přispíváme.

Pokud je u nás žádost o vysvětlení ze strany jakéhokoliv občana nebo jeho reprezentanta brána jako útok na nezávislost médií, a pokud se s tím smíříme, pak se můžeme v budoucnosti dočkat věcí podivuhodných. Minimálně bezostyšného kálení bílých krav všude, kde se jim zlíbí, včetně našich hlav a zejména do nich…

Jen se bojím toho, aby někoho „tvůrčího“ nenapadlo, že když se nemohou ptát občané, mohly by se ptát orgány činné v trestním řízení. Trestní oznámení je přece našich luzích a hájích nad jakoukoliv debatu, a navíc, když to nejde normálně… Ve Strakově akademii by mohli vyprávět, jak skončily bílé krávy, i když dřely jako koně.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …