Liberální institut se přidává k mezinárodnímu odsouzení čínského útoku na hongkongskou svobodu

04.07.2020 14:03

Liberální institut se připojil k mezinárodní skupině think-tanků z 35 zemí z celého světa v otevřeném dopise odsuzujícím politiku Komunistické strany Číny a podporujícím lidi v Hongkongu.

Liberální institut se přidává k mezinárodnímu odsouzení čínského útoku na hongkongskou svobodu
Foto: Liberální institut
Popisek: Liberální institut

Dopis odsuzující politiku Komunistické strany Číny podepsalo 37 členských organizací mezinárodní sítě think-tanků Economic Freedom of the World Network, kterou vede kanadský Fraser Institute.

„Jsme zděšeni ze způsobu, jakým čínské politbyro eskaluje napětí, což vidíme nejen v případě Hongkongu, ale taktéž v kauze cesty předsedy Senátu PČR do Čínské republiky, též známé jako Tchaj-wan. Čínští komunisté by si, když už nic jiného, měli vážit, jak dobře jim Hongkong slouží jako most na západní trhy nebo k západnímu pojetí vlády práva. Politika politbyra bude v dlouhém období kontraproduktivní, podkopává důvěryhodnost Číny na poli mezinárodního práva a poškodí Číňany jak v Hongkongu, tak v pevninské Číně,“ uvedl ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

30. června schválilo Všečínské lidové shromáždění kontroverzní bezpečnostní zákon, který porušuje hongkongský základní zákon a zasahuje do svobod, které mají obyvatelé tohoto města. O den později zatkla policie stovky demonstrantů, deset z nich podle tohoto nového zákona, což dává Komunistické straně Číny pravomoc uvěznit je na doživotí.

„Tímto dopisem podporujeme obyvatele Hongkongu ve chvíli, kdy bojují za zachování práv a svobod, které z Hongkongu učinili jedno z nejlépe prosperujících míst na naší planetě,“ řekl Fred McMahon ředitel výzkumu ekonomické svobody ve Fraser Institutu.

Dopis popisuje úspěchy Hongkongu, který se po druhé světové válce stal jedním z nejvíce prosperujících, nejpodnikavějších a nejsvobodnějších míst na zemi.

Např. v roce 1950 měl Hongkong zhruba průměrnou výši HDP na hlavu, mírně přes 2000 dolarů (v konstantní kupní síle amerického dolaru z roku 2010), v roce 2018 dosáhl hongkongský HDP na hlavu 40 000 dolarů, čtyřnásobku světového průměru.

Obdobně v Hongkongu vznikají nové firmy zde nejrychleji na světě – 28,6 firem na tisíc obyvatel v produktivním věku. Pro srovnání, průměr zemí OECD je 3,8 a světový průměr 1,5.

Rozsáhlé zatýkání a zasahování Komunistické strany Číny do Hongkongu je přímým porušením principu „jedna země, dva systémy“, se kterým Čína souhlasila, když Hongkong přešel v roce 1997 pod čínskou vládu.

„Hongkong je skvělým příkladem toho, jak větší úroveň ekonomické svobody a svobody obecně zlepšuje životy lidí a proč jsou obyvatelé Hongkongu ochotni riskovat tolik, aby si ji zachovali,“ řekl McMahon.

„Lidé v Hongkongu si zaslouží mezinárodní podporu ve svém boji za zachování tradice ‚jedna země, dva systémy‘.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…