Libor Dvořák: Dezertovali doopravdy do Ruska ukrajinští vojáci?

05.08.2014 21:55

„Kdybychom neustoupili, nedožili bychom se oběda,“ říká ukrajinský příslušník ukrajinské 72. mechanizované brigády, který se novinářům v improvizovaném táboře, zřízeném pro Ukrajince ruskými pohraničníky (a to je příjemné překvapení) představil jako Artur.

Libor Dvořák: Dezertovali doopravdy do Ruska ukrajinští vojáci?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Velvyslanectvím Ruské federace v Praze byl postaven tzv. MikroMaidan na protest proti Vladimiru Putinovi a na podporu Kyjeva

Také ostatní vojáci a důstojníci ukrajinské armády, jež separatisté vytlačili až na ruské území, tvrdí, že v neděli je povstalecké jednotky čtyři hodiny ostřelovaly z tanků, samohybných děl, minometů a raketometných systémů Grad. Příslušníci ukrajinské armády se bránili jen ručními zbraněmi, a když viděli, že odpor je marný, vyhodili vlastní těžkou techniku do vzduchu a vynuceně překročili ruskou hranici. 

Ruská strana už včera prohlásila, že vojáků a pohraničníků Ukrajiny přešlo ruskou hranici celkem 438 a že okamžitě požádali o politický azyl v Ruské federaci. Dnešní návrat prvních dvou stovek těchto lidí, kteří se za dezertéry rozhodně nepovažují, napovídá, že to všechno přece jen bude trochu jinak. Jaká tedy z celého příběhu plynou ponaučení? 

Vojáci 72. mechanizované brigády měli za úkol „utěsnit“ rusko-ukrajinskou hranici tak, aby přes ni separatisté nemohli dostávat další a další materiální pomoc a aby na východní Ukrajinu nemohli přicházet další a další tzv. dobrovolníci z celého Ruska. 

Tento plán se viditelně nezdařil: zmíněná brigáda byla už několik týdnů odříznutá (a takovýchto enkláv je podle některých informací při ruské hranici s Ukrajinou nejméně pět) a zásobování bylo možné jen z transportních letounů IL-76 a AN-26. To se ovšem po sestřelení malajsijského boeingu zastavilo a obklíčené jednotky Kyjev víceméně ponechal napospas osudu. 

Ostatně mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko už včera uvedl, že jeho nadřízení přesné informace o tom, co se na rusko-ukrajinské hranici vlastně stalo, zatím nemají a že bude třeba počkat, až se tito lidé vrátí domů. Ironie osudu navíc zařídila, že ukrajinští vojáci nakonec byli decimováni technikou, jejímuž přechodu přes svou hranici měli zabránit. 

Celý incident samozřejmě nutí k zamyšlení nad tím, jaké jsou možnosti ukrajinské armády v souboji s tzv. separatisty, mohutně podporovanými Moskvou, a zda je v silách Kyjeva vojenskou část antiteroristické operace ukončit během pouhého měsíce – jak se pokoušejí tvrdit někteří ukrajinští generálové. Čerstvé události od pohraničního přechodu Gukovo tomu příliš nenasvědčují.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…