Libor Dvořák: Porošenko – geniální spasitel, nebo nezodpovědný mluvka?

18.06.2014 7:25

„Vyjednávání pro vyjednávání nepotřebujeme,“ řekl Petro Porošenko hned na začátku včerejšího jednání národní bezpečnostní rady, a právě proto bude příměří, pokud se ho podaří dosáhnout, jen dočasné.

Libor Dvořák: Porošenko – geniální spasitel, nebo nezodpovědný mluvka?
Foto: KPR
Popisek: Miloš Zeman s nově zvoleným prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem

Prezident skoro jedním dechem dodal, že zastavení palby bude možné až ve chvíli, kdy bude spolehlivě zajištěna rusko-ukrajinská hranice, a to takovým způsobem, aby na Ukrajinu nemohli pronikat ani další ruští či postsovětští ozbrojenci i vyložení žoldáci, ani špičková vojenská technika, která, jak se zdá, nepříliš konsolidované ukrajinské armádě, natožpak teprve nedávno založené Národní gardě, působí značné problémy. 

„Mohu konstatovat,“ řekl Porošenko, „že v uplynulém týdnu jsme dosáhli zásadních změn na nejnebezpečnějších 250 km hranice, jež jsme znovu dostali pod svou kontrolu a obnovili tu regulérní pohraniční přechody.“ 

Celá rusko-ukrajinská hranice ovšem měří 1920 km a k jejímu stoprocentnímu zablokování by zřejmě nestačil ani poněkud šílený plán východoukrajinského oligarchy Kolomojského.

Ten navrhl, aby byl v celé této délce v co nejkratší době vybudován plot z ostnatého drátu, nabitý elektřinou a doplněný dvojitým protitankovým příkopem. Přinejmenším zvláštní představa, ale i kdyby ji někdo chtěl naplnit, byla by to zřejmě úloha na několik let. A je otázka, zda by to pro hospodářsky zbědovanou Ukrajinu bylo vůbec prakticky zvládnutelné. 

Na zasedání bezpečnostní rady Ukrajiny se původně měla projednávat také otázka zavedení mimořádného stavu v Donbasu. Toto opatření po sobotní tragédii transportního IL-76 prosazoval zejména předseda nacionalistické strany Svoboda Oleh Tjahnibok, ale právě ten v pondělí navečer novinářům sdělil, že prezident je k takovému opatření odhodlán přistoupit až v okamžiku, kdy se ukáže, že mírové řešení situace je vyloučeno. 

Jak řekl tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij, případné zavedení mimořádného stavu je zatím „zkoumáno na expertní úrovni“. 

Malá poznámka na závěr: Petro Porošenko už podruhé přichází s dosti nerealistickým předpokladem. Po své inauguraci prohlásil, že „boje na východní Ukrajině musí skončit do týdne“. Teď už mluví jen o příměří, ale toho má být dosaženo taky do konce týdne, tentokrát už tedy dalšího. Tahle prohlášení jsou přinejmenším poněkud neopatrná, a jak už stačil poznamenat jeden komentátor „Porošenko skončí buď jako geniální spasitel, anebo jako nezodpovědný mluvka“.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.