Libor Dvořák: Právní souboj vede Rusko a Ukrajina o údajné masové hroby

02.10.2014 12:20

„To my ne, to oni,“ jako by si na dálku řekli představitelé justičních a vyšetřovacích orgánů Ruska a Ukrajiny.

Libor Dvořák: Právní souboj vede Rusko a Ukrajina o údajné masové hroby
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ženy připomínající si památku obětí současného konfliktu na východě Ukrajiny

Vše se děje v souvislosti s nálezem hromadných hrobů na území Doněcké oblasti Ukrajiny v místech, kde ještě před dvěma týdny operovali příslušníci ukrajinské Národní gardy, jak jsme o tom ostatně referovali už včera.

Na výsledky zatím nepotvrzených aktů vraždění a mučení východoukrajinských občanů bojovníky praporu Ajdar toto pondělí reagoval Vyšetřovací výbor Ruské federace, který začal šetřit trestní případ genocidy rusky mluvícího obyvatelstva Donbasu.

Zmíněný výbor je toho názoru, že počínaje 12. dubnem letošního roku až do této chvíle „nezjištěné osoby z řad nejvyššího vojenského a politického vedení Ukrajiny“ vydávaly a vydávají pokyny k likvidaci právě ruskojazyčného obyvatelstva zmíněného regionu.

Vraždění těchto lidí se prý odehrávalo prostřednictvím raketometných systémů Grad a Uragán, s pomocí neřízených leteckých raket vzduch-země a dalších nesofistikovaných zbraní, jež nejsou schopny vyhledávat konkrétní cíle a zasažené teritorium ničí plošně.

Generální prokuratura Ukrajiny na tento postup Moskvy dnes odpověděla zahájením trestního stíhání proti těm pracovníkům Vyšetřovacího výboru RF, kteří mají „případ ukrajinské genocidy nositelů ruštiny na východní Ukrajině“ přímo na starost.

Uplatněné paragrafy ukrajinského trestního řádu mluví o „napomáhání činnosti teroristické organizace“, „nepřípustném zasahování do aktivit justičních orgánů země“ a „ovlivňování práce ukrajinských státních činitelů“.

Kdyby nešlo o tragédii, po dlouhé měsíce odnášející životy na obou stranách konfliktu, byla by to žabomyší válka, která nic vyřešit nemůže. Ruská strana dnes mluví o „neadekvátnosti“ ukrajinské reakce na včerejší kroky Vyšetřovacího výboru RF, o snaze maskovat „nepopiratelný fakt genocidy“ a hrozí dalším trestním stíháním již zmiňovaných „nezjištěných osob“.

Jurisdikčně-diplomatická válka by se tak v následujících dnech mohla rozběhnout na plné obrátky, aniž by ovšem řešila základní problém konfliktu: Jak zastavit boje na východě Ukrajiny a jak Rusko přimět k tomu, aby se konečně přestalo vměšovat do vnitřních záležitostí sousedního suverénního státu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …