Libor Dvořák: Separatisté a ukrajinská vláda vedou spor o to, kdo vypálil raketu na autobus

17.01.2015 17:04

Boeing v menším měřítku – tak bychom asi mohli pojmenovat masakr, protože jeho oběťmi se stali zcela nevinní civilisté. Z hašteření o to, kdo za tuto tragédii nese vinu, se člověku dělá trochu špatně, protože vina v tomto případě leží na obou stranách konfliktu.

Libor Dvořák: Separatisté a ukrajinská vláda vedou spor o to, kdo vypálil raketu na autobus
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Kdyby totiž jak separatisté, tak ukrajinské silové složky dokázali naplnit literu minských úmluv z 5. září, nemuselo k téhle hrůze vůbec dojít.

Incident se odehrál 35 km od Doněcka na území, které kontroluje ukrajinská armáda.

Šéf doněcké oblastní správy ukrajinského ministerstva vnitra Vjačeslav Abroskin na své facebookové stránce uvádí, že tragédii způsobili separatisté, kteří z raketometů Grad ostřelovali kontrolní stanoviště ukrajinské armády na silnici nedaleko obce Volnovacha.

Představitelé tzv. DLR ale tvrdí, že jejich Grady u Volnovachy vůbec neoperovaly.

K věci se už vyslovil i ukrajinský prezident Petro Porošenko, který událost srovnal s „masovým vražděním mírumilovných lidí“ minulý týden v Paříži.

Vzápětí dodal, že v souvislosti s palbou na civilní autobus jsou ukrajinské úřady „nuceny dál zpřísnit omezení pohybu osob a dopravních prostředků přes linii, která dělí ukrajinská a separatistická území“.

Na ukrajinská, ale i americká obvinění, že původci tohoto hrozného činu jsou proruští separatisté, už reagoval i známý kremelský jestřáb, ruský vicepremiér Rogozin.

Ten na americké obvinění na adresu separatistů odpověděl sarkastickou poznámkou, že Američané snad měli toto prohlášení napsané už den před tragédií. Což je tvrzení v plně rogozinovském stylu, jinak též klasická obrana útokem.

Vraťme se ale na začátek a znovu připomeňme, že prohlášení z obou stran nic neřeší a přísně vzato situaci spíš zhoršují.

Ukrajina je toho názoru, že Rusko konflikt v této chvíli ve vlastním zájmu vyostřuje. Nejhorší na věci je, že se nedaří zprostředkovat slibovaná jednání v tzv. normandském formátu.

Pondělní schůzka ministrů zahraničí Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska v Berlíně, která měla připravit už na zítra jednání ve zmíněném formátu v kazašské Astaně, byla neúspěšná a summit se konat nebude.

Ostatně německá kancléřka Merkelová už předtím prohlásila, že pokud Rusko své vměšování do ukrajinské krize nepřehodnotí, stejně na žádný summit nepojede. Inu – vyhlídky na mír v Donbasu zatím veškeré žádné. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…