Libor Dvořák: Ukrajinské sankce mohou zasáhnout transit ruského plynu

09.08.2014 11:58

Jaceňjuk sdělil, že toto rozhodnutí je výsledkem koordinačního úsilí se západními zeměmi. „Je to poprvé v dějinách samostatné Ukrajiny, kdy uplatňujeme nějaké ekonomické sankce,“ řekl Jaceňjuk.

Libor Dvořák: Ukrajinské sankce mohou zasáhnout transit ruského plynu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Jak ukrajinský úřadující premiér oznámil, že tyto sankce budou zahrnovat zmrazování finančních aktiv, zákazy komerční činnosti na ukrajinském území, rozhlasové a televizní vysílání i činnost v ukrajinském internetovém prostoru, v oblasti privatizace, využívání licencí a také tranzit osob a materiálů přes ukrajinské území.  

Podle slov ukrajinského premiéra to může znamenat i zákaz průletu strojů ruských leteckých společností i přepravu ruského zemního plynu ukrajinskými produktovody. Ruské ministerstvo zahraničí už tuto iniciativu označilo za „propagandistickou akci, která má Západu naznačit, že Ukrajina v sankčním úsilí vůči Rusku nezůstane stranou“.  

Jaceňjuk dále řekl, že v „dané chvíli je seznam osob i firem připraven a zdůvodněn a na základě rozhodnutí Rady národní bezpečnosti může být i zveřejněn“ – i přesto, že ve většině zemí světa se to nedělá. Ukrajinský premiér zároveň připomněl, že před měsícem na základě rozhodnutí Rady národní bezpečnosti Ukrajina zastavila veškerou vojenskou technickou spolupráci s Ruskou federací a prohlásil, že jeho země nepodnikne nic, co by napomáhalo modernizaci ozbrojených sil Ruské federace. 

Odpovědi na otázku, jaké finanční ztráty to pro Rusko bude znamenat, se Arsenij Jaceňjuk vyhnul a řekl jen, že to je třeba nejdřív přesně vyčíslit. Ztráty Kyjeva ovšem pojmenoval a řekl, že Ukrajina ztrátou ruského trhu přijde o sedm miliard dolarů ročně.  

Tento vývoj je pro Ukrajinu přinejmenším v této chvíli opravdu osudový. Doprava ruského plynu do Evropy zemi přinášela významné finanční zisky, tím spíš, že i přes dobudování baltského plynovodu Severní proud přes Ukrajinu na starý kontinent putovalo kolem 80 % ruského zemního plynu.  

Ukrajina a Rusko se ovšem dnes ocitly v sice nevyhlášené, ale regulérní válce. Jinou možnost než dnešní opatření tedy vláda v Kyjevě ani neměla: nemůžeme přece obchodovat s někým, kdo cíleně ohrožuje naši státní suverenitu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…