Lída Rakušanová: Den Evropy a ČR

09.05.2013 16:37

Máme důvod k oslavě: Evropská unie má dneska svátek. Uctěním tohoto jubilea, vztahujícího se základům evropské integrace, položeným před 63 lety, nevyjadřujeme totiž nic menšího než závazek respektovat a prosazovat základní hodnoty tohoto společenství, k němuž od 2004 patříme. Tedy především svobodu, demokracii a občanská práva.

Lída Rakušanová: Den Evropy a ČR
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Přesto tady důvěra v Evropskou unii láme ve výzkumech veřejného mínění historické rekordy v poklesu. Jako důvod svého postoje uvádějí dotazovaní zpravidla bruselskou byrokracii, vymýšlející si údajně jen samou šikanu. A hlavně obavu o české národní zájmy a suverenitu. Tedy přesně to, čím masírují zdejší veřejnost už léta jak exprezident Václav Klaus, tak špičky ODS. Klausovo vysvětlení, že v roce 1996 podával přihlášku do jiné unie, než byla ta, do které ČR vstoupila, neobstojí. Maastrichtská dohoda z roku 1992 byla sice v roce 2001 novelizována smlouvou z Nice, která v zájmu zachování akceschopnosti unie vzhledem k jejímu očekávanému rozšíření omezila například princip jednomyslnosti, ale základy k užší evropské integraci položily členské státy už v Maastrichtu.

Faktem ovšem je, že teprve po podání přihlášky se ukázalo, že vzletná slova v memorandu mají i konkrétní obsah. České republice přinesla příprava na vstup do unie každopádně nejen finance z předvstupního programu Phare, ale především transformaci veškeré legislativy směrem k demokratickému, právnímu státu. Nic nemohlo být v oněch divokých letech po pádu komunismu přednějším „národním zájmem“ než právě tento cíl.

Před vstupem do unie Brusel ovšem pravidla nejen určoval, ale také kontroloval jejich dodržování. Přesto se tady podařilo leccos obejít. Tzv. služební zákon o úřednících například, který parlament sice v roce 2002 přijal, protože byl podmínkou vstupu ČR do unie, ale od té doby už šestkrát odložil jeho platnost. Nebýt Bruselu, chybělo by toho v české legislativě ovšem podstatně víc. I k dávno splatnému omezení úvěrově-exekutorského byznysu se zákonodárci například odhodlali teprve, když museli zapracovat do českých zákonů příslušné evropské směrnice. Podobných příkladů je bezpočet a celkově lze konstatovat, že evropské právo má na zdejší zákonodárství převážně positivní vliv. A pokud ne, pak proto, že Evropské unii kompetence spíše chybí, než že by jich měla moc.

To by se mohlo brzy změnit: současná krize může totiž evropskou integraci navzdory chmurným předpovědím naopak urychlit. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

12:26 Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

Denní glosa Jana Žambocha