Lída Rakušanová: Nejde jen o Rampulu, v sázce je víc

28.02.2012 18:00

Uklidnit válku na pražském státním zastupitelství, žádalo včera po ministru spravedlnosti Pospíšilovi vedení ODS.

Lída Rakušanová: Nejde jen o Rampulu, v sázce je víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

A to tak kategoricky, že mu na to někteří spolustraníci chtěli dokonce dát jen pár dnů.

Zhruba v době, kdy se viditelně zdeptaný ministr ukázal v hlavních televizních zprávách a děkoval své straně za podporu, řekla právnička Hana Marvanová na koordinačním setkání občanských iniciativ, narychlo svolaném Veřejností proti korupci do pražského kulturního centra DOX, že úkol, který Pospíšil obdržel od šéfa vlády Nečase, je nesplnitelný už z povahy věci. Jenom projednání kasační stížnosti, kterou ministr podal na Nejvyšší správní soud, může trvat měsíce a vléct se mohou i s tím spojené soudní úkony včetně eventuálního zapojení Ústavního soudu. Co bude do té doby?

Představa, že v příštích měsících budou vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze velet Rampula s Grygárkem, podezřelí ze soustavného zametání korupčních kauz a tudíž i z přispění k miliardovým dírám ve státní pokladně, byla pro zhruba dvě stovky přítomných alarmující. Shodovali se totiž na tom, že na Vrchním státním zastupitelství v Praze nejde o žádnou „válku gangů“, jak to formulují některá média, ale o válku s mafií, která se snaží dobýt zpět pozice, které začala ztrácet. Podle politologa Jiřího Pehe se dokonce jedná o válku o budoucnost české demokracie, protože sledujeme evidentní snahu zabetonovat určité lidi na klíčových pozicích a tak si zajistit vliv i poté, až nynější vláda padne.

Někdejší ministr vnitra Jan Ruml definoval to, co se děje, jako demontáž demokracie zdánlivě legálními prostředky a varoval před tím, že se můžeme, jako se to stalo v předhitlerovském Německu za Výmarské republiky, dostat do bodu, z kterého není návratu. Podle známého sociologa Ivana Gabala už nejde o jednu vládu, ale o destrukci celého ústavního pořádku. Někdejší protagonista Občanského fóra Jan Urban k tomu dodal, že země je okupována majiteli akcí na doručitele a nadhodil otázku, zda jsou politické strany vůbec schopny se reformovat. A doktor Jan Hnízdil, prorok nejen komplexní medicíny ale i přístupu k životu, jen lapidárně podotkl, že ani demokracie ani právní stát nejsou ohroženy, protože - nejsou!

Jak se přítomní zástupci občanské společnosti dokázali shodnout na břitké analýze současných poměrů, tak se ovšem rozcházeli v návrzích na to, co se s tím dá konkrétně dělat. Paleta sahala od demonstrací v ulicích přes veřejné projevy občanského rozhořčení až po eventuální ultimátum vládě. Společným jmenovatelem, k němuž nakonec dospěli, byl kromě vyjádření podpory současnému „Týdnu neklidu“ na vysokých školách především společný dopis premiéru Nečasovi a předsedovi TOP09 Schwarzenbergovi.

Signatáři v něm vyjadřují podporu ministru Pospíšilovi a zdůrazňují, že bez ohledu na odůvodnění Městského soudu, nemá Rampula ve funkci vrchního státního zástupce co pohledávat. Ve skutečnosti se podle autorů dopisu totiž hraje o „nepřátelské převzetí justice“ mafiánskými složkami.

Silná slova? Pokud je tomu tak, pak žádná slova nejsou silná dostatečně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty