Lída Rakušanová: Praní špinavých peněz po česku

30.05.2012 20:00

David Rath s tatínkovými miliony pod podlahou, Martin Kocourek s miliony, odkloněnými před manželkou, Michal Babák s miliony nejasného původu, darovanými VV, nebo třeba Stanislav Gross s legendárním strýčkem Vikem, popřípadě Miroslav Kalousek se svou netransparentní půjčkou na vilu v Bechyni: ti všichni mohli být v klidu, kdyby si uvědomili, jak snadné je v ČR podezřelé miliony legalizovat.

Lída Rakušanová: Praní špinavých peněz po česku
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

Jak na to, popisuje v 21. čísle Literárních novin Aleš Bluma v rozsáhlém materiálu „Hazard s hazardem“. Zatímco v kasinech podléhají výhry přísné kontrole, v hernách nebo v restauračních zařízeních s jednotlivými hracími automaty to neplatí. Jak píše Aleš Bluma, „existují herny, zastrčené vzadu za jinou provozovnou, kde člověk ani živáčka nepotká. Přesto, pokud v průběhu tří měsíců nepřijde kontrola, a ona většinou nechodí, hned je tam najednou hezká výhra“. Systém je jednoduchý, konstatuje Aleš Bluma v Literárních novinách: „Milionky si přinesete s sebou, 10 procent dáte majiteli herny, který výhru oficiálně zaregistruje a vydá potvrzení na zbytek. Z herny vycházíte už jako šťastný výherce. Postavíte si vilu a máte vystaráno. Protože se výhra nedaní, nemůže na vás ani finanční úřad a pro policii máte potvrzení z herny“.

Aleš Bluma dodává, že tohle se samozřejmě nedá dělat moc často. Dokázat tenhle zcela legální podvod je ale podle jeho slov velmi těžké. Spíš než návodem k použití je ovšem popsaný mechanismus míněn jako důkaz, jaké díry zejí ve zdejších předpisech, které by měly hazard regulovat. V parlamentu je toho času sice nová předloha, ale je otázka, co vlastně přinese. Podle Josefa Novotného, snad největšího sněmovního bojovníka proti hazardu, zvyšuje nový zákon například limity sázek, hodinových proher a výši všech jackpotů řádově pět- až devětkrát.

Zákon sice předpokládá, že obce mohou výherní automaty na svém území zakázat, ale v půlroční výpovědní lhůtě se majitelé mohou odvolávat, a protahovat tak současný stav na řadu let. Proti zamýšlenému zkrácení původně tříletého přechodného období na šest měsíců protestují ostatně už teď a hrozí miliardovými arbitrážemi. Ministerstvo financí totiž doposud povolovalo provoz terminálů v hernách – když ne v rozporu, tak na hraně zákona – místo na předepsaný jeden rok až na deset let, což podle zákona přicházelo v úvahu – kvůli investicím – jenom u kasin. V některých případech dostávaly ale kasina od Kalouskova ministerstva licence dokonce na neurčito.

Podle ombudsmana Varvařovského ministerstvo financí opakovaně porušovalo zákon. Kdyby teď svá sporná rozhodnutí zrevidovalo, stačilo by to údajně k eliminaci až 90 procent současných heren a kasin v ČR. Dneska jich tady totiž máme šest a půl krát víc než v ostatních státech EU dohromady. Literární noviny uvádějí loňský obrat hazardního průmyslu částkou 128 miliard korun. Místo daní odváděli majitelé heren a kasin do loňska část výnosů neziskovým organizacím dle vlastního výběru, ale média rozkryla řadu případů, kdy místo na dobročinné účely, nasměrovali peníze oklikou do vlastních kapes. Schválit zákon, který by hazard účinně zredukoval na míru, obvyklou v Evropě, se nicméně dodnes nepodařilo. Že by snad mechanismus na praní špinavých peněz, popsaný Alešem Blumou v Literárních novinách, přece jen nebyl pouhou teorií? 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…