Literární noviny: Prima Vera se proplétala politikou

02.09.2016 21:10

Každý kdo jen trochu pamatuje události roku 1968, nikdy nezapomene na slavná vítězství Věry Čáslavské na OH v Mexiku. Její jméno skandovali její diváci jako slovní hříčku Prima Vera (ve španělštině „jaro“) s dojemným odkazem na pražské jaro 1968.

Literární noviny: Prima Vera se proplétala politikou
Foto: Wikipedia/CC
Popisek: Věra Čáslavská, sestava na bradlech, Mistrovství Evropy 1967

Když po svém návratu domů obdarovala svými medailemi čtyři přední československé politiky (Svobodu, Dubčeka, Černíka, Smrkovského), kteří se tak trochu hlásili k jejímu úspěchu, a bylo to už po podpisu moskevských protokolů, nenašel se snad nikdo, kdo by jí to vyčítal. Všichni věděli, že to je významné politické gesto, stejně jako když odmítla odvolat svůj podpis pod Vaculíkovou „jarní“ výzvou 2000 slov. I o té si někteří mysleli, že neodpovídala politickému dění, ale chápali ji jako symbol podpory „pražského jara“.

Věra Čáslavská se ještě v Mexiku provdala za Josefa Odložila a její soukromý život se začal proplétat s jejími občanskými postoji a reflexemi politických událostí. Tak jako se jí stával i osobní život složitější, tak také po skončení své sportovní kariéry musela hledat svoje místo v době, kterou Ivan Sviták nazval „abnormalizací“. Ani tehdy si ale „abnormalizátoři“ nedovolili ji kacířovat a snažili se, někdy až netaktním způsobem, využívat její dobré pověsti.

V listopadu 1989 byla pozvána, aby vystoupila na balkoně Melantrichu a rodící se nový politický režim se opět chtěl trochu ozdobit její slávou. A to přesto, že se pak snažil skoro dvacet pět let události a aktéry roku 1968 pomlouvat a zatracovat. Paní Věra Čáslavská se dokonce objevila i v prezidentské kanceláři na Hradě a jsme přesvědčeni, že tam svoji práci dělala dobře, ačkoli mnozí opět i tam jí chtěli jen stát nablízku. A opět se její osobní život proplétal s politikou, i když těch osobních trápení spíše přibývalo.

Konečně se opět politicky angažovala v přímo první volbě prezidenta republiky. Stála, a jak sama říkala, bojovala na straně Karla Schwarzenberga, což jí způsobilo další trápení. Mnoho věcí dopadlo jinak, než si představovala. Jinak na ni budou vzpomínat pamětníci pražského jara, jinak ti, kteří viděli její televizní diskusi o kandidátech na prezidenta.  Ale přesto o svůj záznam nejen v dějinách  československého sportu, ale i československé a české politiky nepřijde. A to ani tehdy, kdy se opět, dokonce u příležitosti jejího skonu, budou zase, už počtvrté, hlásit mnozí, kteří by tak činit nemuseli.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…