Lubomír Man: „Čas růže přináší“ je pitomost

30.05.2018 11:56

Ministr školství v demisi zbavil ředitele Cermatu funkce za to, že v úkolech pro maturanty jako běžné a užívané české úsloví uznal jen Trpělivost růže přináší a nikoliv též prý jeho možnou (a snad i užívanou) variantu Čas růže přináší.

Lubomír Man: „Čas růže přináší“ je pitomost
Foto: Archiv Lubomíra Mana
Popisek: Lubomír Man

K čemuž bych rád poznamenal toto: úsloví Trpělivost růže přináší jsem ve svém dlouhém životě slyšel i četl snad milionkrát, ale nikdy v životě jsem nenarazil na úsloví Čas růže přináší. A kdybych na ně někdy narazil, pomyslel bych si, že v něm cosi velmi nesedí. Na rozdíl od nich je totiž pro konání lidí demotivující. Neradí totiž lidem o cokoliv se snažit, kterýžto úkol vyzdvihují všechna česká úsloví (a proto také vznikla), ale radí jim jen sedět a čekat, až za ně problém vyřeší čas.

Proto také, podle mého názoru, úsloví Čas růže přináší, si vedle studentů, kteří nikdy neslyšeli okřídlené Trpělivost růže přináší, a jako únikovou cestu tedy volili přidat ke slovům ! „(…......) růže přináší“, ke všemu dobrý a hodící se „čas“, zcela originálně vymyslel i někdo starší a vlivnější, kdo prostě chtěl osvědčeného ředitele Cermatu vystrnadit z funkce.

Jinak si totiž ono údajné úsloví „Čas, růže přináší“ vysvětlit nedokáži.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …