Lucie Provazníková: To nejhorší prý teprve přijde. Máme se na co těšit

23.11.2015 13:07

Markéta Šichtařová na svém blogu píše, že imigranty vyřeší neviditelná ruka trhu. Já si tuto báječnou autorku dovoluji poopravit, respektive doplnit. Ta ruka bude všeho teprve začátkem.

Lucie Provazníková: To nejhorší prý teprve přijde. Máme se na co těšit
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Po zhroucení sociálních systémů evropských států (které zaručeně přijde) a následném vyschnutí toku migrantů může ještě sehrát zásadní roli kulturní odlišnost imigrantů, kteří tou dobou již v Evropě budou.

Když pomineme bojovníky Islámského státu, většina migrantů jde do Evropy s nereálnou vidinou lepšího života bez námahy. Maďarsko je pro ně chudá země, se kterou se nehodlají spokojit. A najednou jim ty štědré sociální dávky někdo uzme. Co bude asi následovat?

Dle teorie sociologa Johna Dollarda dojde k agresivnímu chování tehdy, pokud jsme frustrováni ve svých snahách dosáhnout nějakého cíle nebo uspokojit své potřeby. Ekonomická krize bude zaručeně zdrojem frustrace pro všechny. Jenže zatímco (normální) Evropan je civilizovaný a zvyklý svoji nespokojenost neventilovat vražděním či násilím, nýbrž prostřednictvím demokratických voleb, v zemích třetího světa, odkud mnozí pocházejí, to funguje úplně jinak a je třeba si to přiznat bez jakýchkoli zbytků politické korektnosti. Narozdíl od nás, Evropanů, prožili mnozí imigranti většinu života v konfliktu vedoucím k otupění a snížení zábran vůči násilí(psychologicky popsaný jev). To celé je ještě umocněno zvýšeným sklonem muslimů ke kriminalitě, který plyne z absence trestní odpovědnosti a svědomí (o té se zmiňuji ve svém článku zde a zmapoval ji Nicolai Sennels; vše, co udělám, je vůle Alláhova). Násilí je prostě pro část z nich rutinní záležitostí, za kterou se navíc necítí být zodpovědní. Své necivilizované a agresivní chování již mnozí projevili při samotném vstupu do EUna hranicích Maďarska, Slovinska či Rakouska nebo v táborech v Německu. Kdo stále tvrdí, že jsou to samí "mírumilovní, civilizovaní, vystudovaní lékaři" - zkrátka elita, kam oko dohlédne, tak ať si prosímpěkně koupí nějaké kapky do očí, pořádně protře zrak a podívá se na tohle video z Maďarska. Po internetu jsou takových spousty, takže sklony k agresivnímu chování mezi migranty jsou dobře prokazatelné a nejsou ojedinělé. I kdybychom chtěli být velmi(!) optimističtí a předpokládali, že jde jen o minoritu, prostě mezi nimi jsou.

Pokud se dopouštějí násilí a znásilňování nyní, kdy se o ně evropské státy relativně dobře starají, těžko lze očekávat, že v momentě, kdy jim bude z jejich přiděleného koláče ukrojeno, se budou chovat jako beránci.

K frustraci mladých muslimských mužů plynoucí z absence přirozené interakce mezi pohlavími a neukojených sexuálních pudů se přidá frustrace z nesplněných očekávání evropského blahobytu. A proti zlému Evropanovi, který jim odepře bezstarostný život v blahobytu, se budou bouřit.

I ta minorita těch, kteří sem přicházeli s nějakou tou úctou k naší kultuře a ochotou žít evropským životem, nabyde dojmu, že naše kultura a civilizace v ničem lepší není, protože tu pečení holubi do huby nelítají. Zvýšenou míru kriminality považuji za více než pravděpodobnou. Zcela jistě to mnohé povede k islámské radikalizaci, neboť jakýkoli hodnotový systém poskytuje v momentě krize zásadní psychickou oporu. A pokud nemám nic jiného, než tento hodnotový systém (v jejich případě islám), riziko zfanatizování je velmi vysoké.

Jak bude Evropa vypadat, pokud se tento scénář naplní, nechť si každý zkusí představit sám. Ale neopevněné a nestřežené hranice zcela jistě nezajistí bezpečí českých občanů. Prohlášení o zavedení kontrol na hranicích a jiné prázdné řeči považuji za takovou - zatím úsměvnou - škádlivou lotrovinu pana ministra Stropnického: když se budu někam chtít nelegálně dostat a nebudu úplný idiot, určitě nenapochoduju na hraniční přechod.

A poznámka nakonec:

Netvrdím, že mezi těmi statisíci nejsou slušní lidé, kteří se tomuto scénáři budou vymykat. Ti samozřejmě existují i teď. Z pohledu sociologie mě ale jedinec nezajímá. I kdyby se cestou zvýšené agresivity a islámské radikalizace vydal byť jen malý zlomek z nich, už to jsou tisíce potenciálních naštvaných agresorů či příznivců IS.

Převzato z blogu autorky na idnes.cz

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…