Lukáš Jelínek: Jeden za všechny, všichni za jednoho?

15.06.2012 15:21

Miroslav Kalousek se pasoval do role ďáblova advokáta. „Obviňují ji, že pije pivo, létá na koštěti na Petrovy kameny a obcuje tam se Satanem,“ říká na adresu exministryně obrany Vlasty Parkanové a nejspíš mu ani nedochází jistá netaktnost tohoto výroku. Sotva ale může být co vtipnější než právě angažmá pana Kalouska, jenž v resortu obrany strávil dlouhou a plodnou část svého veřejného života.

Lukáš Jelínek: Jeden za všechny, všichni za jednoho?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová s Miroslavem Kalouskem

Pozoruhodné také je slyšet od politiků TOP 09, kteří ještě při sněmovním vydávání poslanců Ratha a Chaloupky pěli ódy na nezávislé soudy, jež jediné mohou zvážit vinu či nevinu podezřelých politiků, jak se dnes zdráhají zbavit imunity svoji významnou kolegyni. O paní Parkanovou přitom možná až tak nejde. Ona sama měla již tenkrát tendenci prezentovat se coby páté kolo u vozu, odkázané na své spolupracovníky. Jenže v rámci vyšetřování by mohly vyplavat na hladinu i další třaskavé informace o poměrech na obraně v uplynulých dvaceti letech.  

Dokud nebylo jasné, že policie si na Vlastu Parkanovou neposvítila kvůli hlasování na vládě, zaslechli jsme též z TOP 09 šlechetné „jeden za všechny, všichni za jednoho“. Jinými slovy, když trestně stíhat, tak všechny tehdejší ministry – vláda přece rozhoduje ve sboru. K tomu se dá pouze dodat: proč ne. Najdeme v této zemi už stíhané komunální zastupitele nehospodárně nakládající s veřejnými penězi, můžeme tedy k nim klidně přičíst i rozhazovačné ministry. Časy, kdy se členové vlády tváří jako lidé bez odpovědnosti a vlivu na svěřené úřady, musí jednou provždy skončit.  

To je také reakce na druhý argument Miroslava Kalouska, který tvrdí, že má-li být stíhána exministryně Parkanová za absentující expertní posudek na smlouvu týkající se vyzbrojování české armády, měly by být stíhány i ostatní hlavy silových resortů po listopadu 1989, jež se chovaly stejně. I to lze považovat za inspirativní podnět. Ale marná sláva, někde se začít musí. Máme zde prvního zadrženého hejtmana a třeba zde budeme mít i první ministryni obžalovanou za porušení zákona při výkonu funkce.  

Skoro se zdá, že už jsme skutečně na cestě obnovy demokratického právního státu. Nevztekejme se a nevzpírejme se tomu. Naopak se radujme. Přinejmenším od nynějška se aspoň budou politici na exekutivních postech konečně zajímat o to, co jim k podpisům podstrkují podřízení, za které ručí. Je ostatně skandální, že tak mnozí dosud nečinili.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Pevnost jako řešeto

11:34 Jan Keller: Pevnost jako řešeto

Evropa je připravena posilovat svoji vojenskou přítomnost na východní hranici, aby zabránila možné r…