Lukáš Kovanda: Benzín v uplynulých dnech zdražil na nejvyšší úroveň od roku 2014, řidiči se musí přitom připravit na další cenový nárůst

07.09.2018 12:03

Komentář k aktuálním cenám pohonných hmot (dle dnešních dat CCS) a k výhledu jejich cen i cen ropy na světových trzích.

Lukáš Kovanda: Benzín v uplynulých dnech zdražil na nejvyšší úroveň od roku 2014, řidiči se musí přitom připravit na další cenový nárůst
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Zdražování pohonných hmot v uplynulém týdnu zrychlilo. A bude dále pokračovat. Litr benzínu zdražil o devět haléřů na litr na průměrnou cenu 33,48. Ta přesně odpovídá mnohaletému maximu, na které benzín zdražil na počátku letošního června. Toto maximum ale cena benzínu o haléř překonala tento týden v úterý, tudíž platí, že cena benzínu se právě předevčírem vyhoupla na svoji nejvyšší úroveň od poloviny prosince roku 2014.

Cena nafty zatím mnohaleté rekordy nepřekonává.  V posledním týdnu se její cena zvýšila na 32,60 koruny, což značí zdražení o deset haléřů. V červnu letošního roku však byla ještě o dva haléře na litr výše. V příštím týdnu ale mnohaletý rekord padne právě i v případě nafty. Český trh totiž ještě plně nezohlednil zdražení ropy na světových trzích, k němuž došlo koncem srpna a na přelomu srpna a září.

Mimochodem, světovým trhům od letošního roku po dlouhých desetiletích opět jakožto největší těžař dominují Spojené státy (viz graf níže). Například cena severomořské ropy typu Brent se v uplynulých dnech totiž opět vyšplhala nad 78 dolarů za barel, kde byla naposledy na počátku července. Důvodem růstu ceny ropy je to, že obava trhů z výpadku dodávek íránské ropy na světové trhy je silnější než jejich obava z propuknutí světové obchodní války.

Zatímco sankce, které Washington na Teherán uvalí od listopadu, vedou ke zdražení ropy, obchodní válka by ji zlevňovala, neboť by tlumila globální ekonomický růst a tím pádem i poptávku po pohonných hmotách a dalších ropných produktech. V kontextu ČR zdražování pohonných hmot do určité míry tlumí posílení koruny vůči dolaru, k němuž došlo v druhé polovině srpna. Nutno však říci, že to bylo posílení z více než ročních minim koruny vůči dolaru, takže koruna je stále vůči americké měně spíše slabší, což pochopitelně udržuje cenu pohonných hmot v ČR výše.

Pohonné hmoty v ČR budou zdražovat i v příštím týdnu. Nikoli však kvůli slabé koruně. Té by mohlo poskytnout vzpruhu měnověpolitické zasedání České národní banky koncem září, neboť centrální banka pravděpodobně potřetí za sebou přikročí ke zvýšení základní úrokové sazby. Pohonné hmoty v ČR budou zdražovat, aby tak plně promítly zmíněné zdražení ropy na světových trzích.

Zdá se také, ve zpracovatelsko-dodavatelském řetězci pohonných hmot dochází v období ekonomické prosperity k navýšení marží, zejména u benzínu. Konečná cena pohonných hmot je dnes totiž zhruba na úrovni června 2018, kdy ovšem byla cena ropy výše a v souhrnu byla výše také velkoobchodní cena benzínu i nafty na palivové burze v Rotterdamu.  Na srovnatelné úrovni je přitom také kurs koruny k dolaru. V příštím týdnu benzínu a nafta v ČR podraží v průměru o deset až patnáct haléřů na litr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…