Lukáš Kovanda: Česká montovna se přehřívá, vykazuje bezmála 200 tisíc volných pracovních míst

08.09.2017 18:27

Míra nezaměstnanosti v srpnu dle očekávání klesla z červencové úrovně 4,1 procenta na rovná čtyři procenta.

Lukáš Kovanda: Česká montovna se přehřívá, vykazuje bezmála 200 tisíc volných pracovních míst
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

V dlouhodobém pohledu sice míra nezaměstnanosti v srpnu vykazuje tendenci ke stagnaci na červencové úrovni, letos se však – podobně jako loni i předloni – snížila. Letos jedůvodem přehřívání pracovního trhu, který poprvé v historii ČR vykazujebezmála 200 tisíc volných pracovních míst. Problematické je, že na více nežpolovinu z nich stačí buď žádné, nebo jenom základní vzdělání.

Pod úroveň čtyř procent míra nezaměstnanosti neklesla z důvodu nižší aktivity firem a podniků v náboru nové pracovní síly,která je „tradičně“ odrazem prázdninových dovolených, a také z důvodu obvyklého přílivu čerstvých absolventů na trh práce, jenž je však letos nadprůměrně rychle absorbuje hned v září.

Míra nezaměstnanosti ale v současnosti z důvodu napjaté situace na přehřívajícím se trhu práce a akutního nedostatku vhodné pracovní síly vypovídá o stavu na trhu práce jen neuplně, neboť do určité míry odráží také právě strukturu kvalifikovanosti.Pokud ta by plně odpovídala potřebám zaměstnavatelů, míra nezaměstnanosti by byla ještě nižší.

Míra nezaměstnanosti bude ovšem klesat i po prázdninách. Do listopadu lze očekávat její postupné snížení na 3,7 procenta – poté začne z důvodu nástupu zimní sezóny opět stoupat. Již letos v září se míra nezaměstnanosti poprvé od října 2008 dostane pod úroveň čtyř procent.

Lukáš Kovanda, ekonom 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.