Lukáš Kovanda: Cestovní ruch se loni zhroutil, trpěly zvláště Praha a Karlovarsko

10.02.2021 12:52

Vypadli zejména cizinci ze vzdálenějších zemí typu Čínu, které Češi nedokázali nahradit ani početně ani svými útratami.

Lukáš Kovanda: Cestovní ruch se loni zhroutil, trpěly zvláště Praha a Karlovarsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Ve čtvrtém čtvrtletí 2020 se celkový počet ubytovaných hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v ČR meziročně snížil o 85,9 procenta a počet přenocování poklesl o 81,3 procenta. Podzimní omezení ubytovacích služeb znamenalo propad návštěvnosti srovnatelný s první jarní koronavirovou krizí. Za celý rok 2020 hromadná ubytovací zařízení vykázala pokles počtu příjezdů i přenocování. Hostů se ubytovalo 10,8 milionu a v hromadných ubytovacích zařízeních strávili 31,2 milionu nocí.

Cestovní ruch v ČR zaznamenal loni historický propad. Z důvodu pandemie souvisejících omezení přestali ve velké míře do ČR jezdit zahraniční turisté, zejména ti ze vzdálenějších zemí typu Číny. Ubylo také turistů českých, ačkoli ne tolik jako turistů zahraničních. Čeští turisté tak ani početně, natož pak svými útratami, nevykompenzovali úbytek turistů zahraničních.

Nejpostiženějšími oblastmi jsou ty silně závislé na zahraničních návštěvnících, jako je Praha nebo Karlovarský kraj, jenž cizince láká na lázeňské pobyty či letní filmový festival. Praha přišla v důsledku loňského výpadku turistického ruchu o zhruba 80 miliard korun. Čísla, která zveřejnil ČSÚ, se ovšem víceméně očekávala. Dokládají, že segment cestovního ruchu patří vůbec k těm nejvíce zasaženým opatřeními pro boj proti šíření pandemie koronaviru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…