Lukáš Kovanda: Druhé referendum o brexitu? Dobrá zpráva pro českou ekonomiku

18.12.2018 7:33

Pravděpodobnost vypsání druhého referenda o brexitu nebyla dosud nikdy tak vysoká jako v těchto dnech. Důvodem je vnitropolitický chaos v Británii. Konkrétně to, že žádná z možností, které jsou nyní na stole, nemusí získat dostatečnou podporu britského parlamentu. V takovém případě by politici dost možná přenesli odpovědnost za kruciální rozhodnutí opět na lid.

Lukáš Kovanda: Druhé referendum o brexitu? Dobrá zpráva pro českou ekonomiku
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

V týdnu lídři menších opozičních stran vyzvali britskou vládu, aby druhé referendum vzala v potaz jako jednu z možností dalšího vývoje. Sama premiérka Theresa Mayová připouští, že druhé referendum může být nakonec vyústěním současné složité situace. V jejím případě však může jít součást vyjednávací taktiky. Dnes ostatně možnost druhého referenda odmítla.

Po druhém referendu volá také bývalý britský premiér Tony Blair. V týdnu dokonce navštívil Brusel, kde tuto variantu hlasitě prosazoval. Za to se dočkal poměrně ostré kritiky od Mayové, která má jeho čin za podkopávání britského vyjednávání. Dokonce i Nigel Farage, de facto hlavní strůjce brexitu, možnost druhého referenda nevylučuje. Je prý třeba se na tento „nejhorší možný scénář“ připravit.

Druhé referendum převážně prosazují ti, kteří se přejí zvrátit výsledek referenda prvního, v němž britský lid v červnu 2016 rozhodl o vystoupení země z Evropské unie. Část stoupenců druhého referenda se však rekrutuje i z řad těch, kteří míní, že by ukončilo současný vnitropolitický chaos. Míní, že by jasně dalo najevo, že alternativou k současnému návrhu brexitové dohody Londýna s Bruselem je pouze to, že k žádnému brexitu nedojde a že na stole není žádná „třetí cesta“.

Pokud by Britové volili mezi současným návrhem premiérky Mayové, tedy takzvaným „měkkým brexitem“, a setrváním v EU, je to pro českou ekonomiku dobrá zpráva. Obě dané varianty jsou totiž z hlediska českých ekonomických zájmů mnohem přijatelnější než takzvaný „tvrdý brexit“, tedy brexit bez dohody Londýna s Bruselem.

„Tvrdý brexit“ může ve svém důsledku připravit o práci až 40 tisíc Čechů, zejména těch zaměstnaných v automobilovém průmyslu. Česká ekonomika by také přišla až o 60 miliard korun. Letos český vývoz do Británie meziročně klesá o 3,4 procenta, zatímco na trhy ostatních klíčových vývozních odbytišť naopak roste. V případě „tvrdého brexitu“ by byl propad ještě mnohem citelnější, neboť by ke konci března 2019 vstoupila v platnost řada překážek vzájemnému česko-britského obchodu, které by jej znatelně podvázaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…