Lukáš Kovanda: Komentář k červencovému stavebnictví

07.09.2017 10:12

Stavebnictví v červnu ubralo na výkonu, takže jeho produkce je vzhledem k průměru druhého letošního čtvrtletí podprůměrná, jak v oblasti pozemního, tak inženýrského stavitelství.

Lukáš Kovanda: Komentář k červencovému stavebnictví
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Nicméně z celoročního hlediska je výsledek stavebnictví pořád nadprůměrný. Stavebnictví se stále vzpamatovává z hlubokého a táhlého propadu, jejž způsobily důsledky světové finanční krize. S probíhajícím oživováním investiční činnosti jak vlády, tak soukromé sféry lze předpokládat další růst stavebnictví, který umocní jeho poměrně nízká základna. Očekávané zrychlení čerpání prostředků z rozpočtu EU, přidělených v rámci programového období 2014 až 2020, zvýší výkon zejména v oblasti inženýrského stavitelství, které se momentálně stále meziročně propadá. Zrychlení čerpání přitom dále podpoří meziročně již rostoucí stavitelství pozemní. Příznivě se projeví též změny legislativy, které urychlí stavební řízení. Bytovou výstavbu podpoří jak obecná ekonomická prosperita, tak stále poměrně nízké úrokové sazby a stále silná poptávka po hypotečních úvěrech. Stavebnictví jako celek tedy před sebou má příznivé údobí, v jehož průběhu se znatelně zotaví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

10:14 Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

O směřování univerzit rozhodují pouze zaměstnanci a studenti v akademických senátech, nikoliv správn…