Lukáš Kovanda: Petrof – firma, kterou řídí ekonomická poradkyně Fialovy vlády – přesunuje část výroby do Asie

12.02.2024 18:03 | Komentář

Komentář k tomu, že společnost Petrof, největší evropský výrobce akustických klavírů a pianin, přesouvá část své výroby do Indonésie.

Lukáš Kovanda: Petrof – firma, kterou řídí ekonomická poradkyně Fialovy vlády – přesunuje část výroby do Asie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Petrof přesunuje část výroby do Asie, konkrétně do Indonésie. Největší evropský výrobce akustických klavírů a pianin tak „využívá příležitost“, kterou nabízí Green Deal EU. Z něj tedy ovšem těží indonéský výrobní partner, který od královehradecké legendy se 160letou tradicí získává nejen pracovní místa, ale hlavně cenné know-how, akumulované od poloviny 19. století.

Klíčovým důvodem přesunu části výroby Petrofu do Indonésie jsou totiž drahé energie. V Indonésii mají elektřinu ze špinavého uhlí, čehož – jeden příklad za všechny – tam mohutně využívá Čína, jež pak zaplavuje svět levně zpracovaným niklem. Ten mají západní řidiči ve svých elektrovozech.

To jsou jen dva příklady z tisíců, proč Asie ekonomicky sílí, zatímco Evropa se v globálním měřítku nezadržitelně propadá. A z velké části vlastním přičiněním, neboť přísné regulatorní agendy typu Green Dealu podvazují konkurenceschopnost evropských podniků. Pozitivní dopad agend, jak je Green Deal, na globální klima je přitom vysoce sporný, právě třeba kvůli přesunu výroby z EU do zemí, kde se nadále využívají špinavé energie.  

V čele Petrofu stojí od roku 2004 Zuzana Ceralová Petrofová z páté generace slovutné rodinné firmy. Ta současně radí Fialově vládě v ekonomických otázkách, neboť je členkou Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…