Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty v ČR zdražují - a ještě zdraží

05.05.2018 11:30

Ropa Brent v uplynulém týdnu opět zdražila – byť přechodně – nad úroveň 75 dolarů za barel. Cena ropy se tak stále pohybuje na maximech za celé období od konce roku 2014.

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty v ČR zdražují - a ještě zdraží
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Zdražování ropy souvisí v první řadě s obavou trhů z odstoupení USA od vícestranné jaderné dohody s Íránem a z obnovení sankcí namířených vůči blízkovýchodní mocnosti. Ty by pravděpodobně znamenaly omezení dodávek íránské ropy na světový trh, což by pochopitelně vedlo k její horší dostupnosti a tedy růstu ceny.

Na něj nyní sázejí spekulanti, kteří vyhánějí cenu suroviny na několikaletá maxima. Pokud se na zvýšené úrovni cena ropy udrží delší dobu, musí se čeští řidiči ještě před začátkem prázdnin, tj. do konce června, smířit s poměrně citelným zdražením pohonných hmot u našich čerpacích stanic. Litr benzínu Natural 95 se totiž stále prodává průměrně za cenu převyšující 31 korun (konkrétně 31,34 koruny).

Když se však ropa naposledy prodávala za 75 dolarů za barel, v listopadu před čtyřmi lety, stál litr benzínu Natural 95 průměrně 35,20 koruny. Koruna přitom tehdy byla o něco slabší vůči dolaru než dnes. Dolar se prodával za 22,10 koruny, zatímco dnes stojí 21,40 koruny.

Silnější koruna působí ve prospěch nižších cen pohonných hmot. I tak ovšem při setrvání ceny ropy na úrovni kolem 75 dolarů za barel nelze vyloučit růst cen benzínu v ČR průměrně až do pásma 34,60 až 34,80. Litr benzínu by tak byl přibližně o 3,40 koruny dražší než dnes.

V podobném rozsahu by zdražila také nafta, která se dnes prodává za zhruba 30,40 koruny za litr (konkrétně 30,38 koruny). Její cena tak může před prázdninami vystoupat až na 33,80 koruny za litr. V nejbližším týdnu pak lze očekávat mírný růst cen pohonných hmot o několik haléřů na litr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…