Lukáš Kovanda: Průměrná mzda po očištění o inflaci loni rostla nejrychleji od roku 2002

03.03.2019 21:17

Komentář k odhadu vývoje průměrné mzdy v posledním čtvrtletí roku 2018 i v celém loňském roce. Příslušná čísla zveřejní Český statistický úřad v pátek, 8. března.

Lukáš Kovanda: Průměrná mzda po očištění o inflaci loni rostla nejrychleji od roku 2002
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018 dle našeho předpokladu reálně o 5,7 procenta a nominálně o 7,8 procenta. To znamená, že v číselném vyjádření průměrně činila 34 131 korun. Průměrná mzda v celoročním vyjádření tak za rok 2018 vykázala hodnotu 31 961 korun. Bylo to poprvé v historii ČR, kdy průměrná mzda v celoročním vyjádření přesáhla hranici 30 tisíc korun a současně hned i hranici 31 tisíc korun. V dosud rekordním roce 2017 tato mzda činila totiž 29 496 korun. Čtvrté čtvrtletí loňského roku je pak historicky prvním kvartálem, kdy průměrná mzda v ČR přesáhla ve čtvrtletním sledování úroveň jak 32 tisíc, tak 33 tisíc i 34 tisíc korun. Dosud rekord drželo druhé čtvrtletí 2018, kdy průměrná mzda vystoupala na 31 866 korun. Za celý rok 2018 stoupla reálná mzda o 6,1 procenta, což značí nejrychlejší roční růstové tempo od roku 2002.

Nejrychlejší mzdový růst za uplynulých šestnáct let je výslednicí dvojího působení. Předně se projevilo přirozené tržní působení, kdy firmy a podniky byly v prostředí napjaté situace na trhu práce, při nejnižší míře nezaměstnanosti za posledních více než dvacet let, nuceny citelně přidávat, aby si své zaměstnance udržely, případně aby nějaké další přetáhly konkurenci. V nebývalém růstu mezd se ale zračí také přidávání na platech ve státní sféře a opakované navyšování minimální mzdy, které se promítá také do růstu mezd zaručených a celkově do růstu mzdové hladiny v rámci tuzemské ekonomiky.

V letošním roce už ovšem mzdová dynamika zvolní. Mzdy letos porostou reálně o 4,5 procenta. V posledním čtvrtletí roku 2019 průměrná mzda poprvé v historii vystoupí nad úroveň 36 tisíc, když dle našeho předpokladu vykáže úroveň kolem 36 200 korun. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…