Lukáš Kovanda: Ropa ve 3 otázkách a odpovědích - Proč je drahá, co to značí pro ČR a co pro ČNB?

17.05.2018 15:55

Komentář k rostoucím cenám ropy, ty dnes poprvé od roku 2014 přesáhly hodnotu 80 dolarů za barel, což může mít důležité následky pro ekonomiku ČR i nadcházející měnovou politiku České národní banky.

Lukáš Kovanda: Ropa ve 3 otázkách a odpovědích - Proč je drahá, co to značí pro ČR a co pro ČNB?
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

1) Proč je ropa drahá?

Cena severomořské ropy typu Brent dnes poprvé od listopadu 2014 překonala úroveň 80 dolarů za barel. Ze dvou zásadních důvodů.

Prvním je ten, že ze světového trhu v uplynulých měsících postupně zmizela přebytečná nabídka strategické suroviny. Například zásoby ropy v ekonomicky nejvyspělejších zemích světa, sdružených v organizaci OECD, klesly v březnu na své tříleté minimum.

Druhým důvodem zdražování ropy je pak poměrně intenzivní geopolitické napětí, vztažené ke klíčovým těžebním oblastem na Blízkém východě a ve Venezuele. Trh se s v souvislosti s nepokoji v pásmu Gazy a v souvislosti s odstoupením USA od vícestranné jaderné dohody s Íránem obává výpadku dodávek ropy právě z Íránu, popřípadě z celého blízkovýchodního regionu. Zatím je však nejasné, do jaké míry budou sankcemi Washingtonu íránské dodávky ropy na světový trh opravdu ohroženy. Podobně nejasný je také další vývoj ve Venezuele, kde se o víkendu konají prezidentské volby. Pokud zvítězí stávající hlava státu, Nicolas Maduro, lze očekávat sankce ze strany Spojených států. Venezuelský režim už nyní znárodňuje některé americké podniky v zemi a ve vážném střetu s venezuelským státním ropným podnikem PDSVA je americký těžařský kolos ConocoPhillips. Dění ve Venezuele tak může snadno vést k citelným výpadkům dodávek ropy na světové trhy, které by dále podnítily ropné zdražování.

Na vlně těchto obav z geopolitického vývoje, jak obavy „íránské“, tak „venezuelské“, se pak vezou spekulanti, kteří vyhánějí cenu ropy na zmíněná maxima od roku 2014.

2) Co to znamená pro ČR?

V první řadě pochopitelně zdražování pohonných hmot. Jejich cena je už nyní nejvýše od srpna roku 2015. A to jak v případě benzínu, tak nafty.

Když stál barel ropy kolem 80 dolarů naposledy, koncem listopadu 2014, litr benzínu Natural 95 vyšel v ČR průměrně na 35,20 koruny. Dnes stojí 32,10 koruny. Koruna je sice vůči dolaru o 50 haléřů silnější než tehdy, ale i tak existuje značný prostor k dalšímu zdražení benzínu i nafty. V létě se tak benzín Natural 95 bude nejspíše prodávat za více než 33 korun za litr, při vyhroceném geopolitickém vývoji pak za více než 34 korun za litr. Tedy i o více než dvě koruny na litr než dnes. V uplynulých 30 dnech přitom litr benzínu zdražil už o 1,20 koruny. Podobně by v takovém případě zdražovala také nafta. Zdražování bude ale tlumit vývoj kursu koruny vůči dolaru. Koruna by po oslabování z posledního měsíce měla opět nastoupit posilující trend, který bude mírnit růst korunových cen pohonných hmot.

3) Co to znamená pro ČNB?

Česká národní banka předpokládá ve své nejnovější Zprávě o inflaci pro zbytek letošního postupný pokles cen ceny ropy typu Brent v pásmu 65 až 70 dolarů za barel. Krátkodobý výkyv z tohoto pásma by nehrál roli, pokud by se však cena ropy mimo něj udržela delší dobu, musela by ČNB přehodnotit svoji prognózu vývoje cen průmyslových vstupů a také prognózu vývoje spotřebitelské inflace. V reakci na to by pak vzrostla pravděpodobnost, že svoji klíčovou úrokovou sazbu zvýší naše centrální banka v letošním roce dvakrát, a nikoli jednou, jak nyní předpokládá. Rychlejší než zatím předpokládaný růst sazeb by pak pokračoval v roce 2019. A to i navzdory rychlejšímu posilování koruny, které by se ruku v roce s citelnějším růstem sazeb dostavilo, a znatelněji tak tlumilo korunovou cenu pohonných hmot.

Lukáš Kovanda, ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …