Lukáš Kovanda: V ČR se loni spotřebovalo nadprůměrně zmrzliny, Češi stále více vyhledávají její prémiové značky

20.07.2020 9:20

Podle Potravinářské komory se v ČR běžně spotřebují průměrně zhruba čtyři litry zmrzliny ročně. Loňský rok však byl výjimkou. Podle nových dat německé společnosti Statista, která sleduje vývoj trhu, se loni v ČR spotřebovalo 5,4 kilogramu zmrzliny na hlavu (viz graf níže). To odpovídá 6,4 litru oblíbené (nejen) letní pochoutky.

Lukáš Kovanda: V ČR se loni spotřebovalo nadprůměrně zmrzliny, Češi stále více vyhledávají její prémiové značky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Zmrzlině se loni v ČR dařilo díky pokračující ekonomické prosperitě a růstu mezd. Češi v době před úderem koronaviru stále zřetelněji vyhledávali prémiové zmrzlinářské výrobky. Cena průmyslově vyráběné ovocné zmrzliny přitom loni vyskočila na svůj historický rekord, když se poprvé soustavněji pohybovala měsíc co měsíc nad úrovní 200 korun za jeden litr. Zatímco průměrná maloobchodní cena polárkového dortu se v uplynulých osmi letech prakticky neměnila, a pohybuje se v úzkém pásmu kolem 35 korun, průměrná maloobchodní cena zmrzliny od roku 2012 vzrostla zhruba o patnáct procent. I to svědčí o tom, že Češi vyhledávají prémiové zmrzliny a jsou ochotni si za ně připlatit. 

V ČR se zmrzlina nejen rekordně konzumuje, ale i vyrábí. Předloni se v ČR vyprodukovalo bezmála 51 milionů litrů zmrzliny, jak plyne z nejnovějších dostupných dat Eurostatu.

Jedná se o historický rekord za celé období samostatné ČR od roku 1993. Dosud rekord držel rok 2004, kdy produkce dosáhla takřka 46 milionů litrů. V roce 2017 se vyrobilo více než 44 milionů litrů zmrzliny.

Předloni výrobě zmrzliny částečně nahrávalo také nadmíru teplé počasí, které umocňuje poptávku po ní. Extrémně teplé počasí se však letos neopakuje, a navíc se tuzemští zmrzlináři potýkají s útlumem poptávky, zejména zahraničních násvštěvníků, jejž způsobuje koronavirus a důsledky opatření pro boj s ním.

Domácnosti v ČR jsou navíc stále ochotné výrazně své výdaje navyšovat za zboží, které nutně nepotřebují.

V Německu se předloni vyrobilo takřka 494 milionů litrů, ve Francii přes 450 litrů a konečně v Itálii 435,5 milionů litrů. Tyto země jsou absolutně největšími producenty zmrzliny v EU.

Po přepočtu na obyvatele je pořadí úplně jiné. Vede Belgie, kde se předloni vyrobilo 18,3 litrů zmrzliny na hlavu, následuje Estonsko a Litva s 15,4, resp. 15,1 vyrobenými litry na obyvatele (viz tabulka níže). Česko je dle produkce zmrzliny na hlavu v rámci EU šestnácté, s 4,8 litry na hlavu. To je v rámci EU podprůměrný výsledek, jelikož v EU se předloni vyrobilo zhruba 6,2 litru zmrzliny na obyvatele. ČR si však vede výrazně lépe než Slovensko, kde v roce 2018 vyprodukovali pouze 0,03 litru zmrzliny na hlavu. V rámci zemí Visegrádské skupiny ale Česko zaostává jak za Maďarskem (předloni 6,7 litru zmrzliny na hlavu), tak Polskem (předloni 6,3 litru na hlavu).

Eurostat: Kde v EU se v roce 2018 vyrobilo nejvíce zmrzliny na obyvatele (v litrech):

1. Belgie   18,3

2. Estonsko   15,4

3. Litva   15,1

4. Švédsko   9,7

5. Chorvatsko   8,6

6. Finsko   7,2

7. Itálie   7,2

8. Francie   6,7

9. Nizozemsko   6,7

10. Maďarsko   6,7

16. ČR   4,8

EU   6,2

Statista: Kde v Evropě se v roce 2019  prodalo nejvíce zmrzliny na obyvatele (v kilogramech):

image.png

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty