Malak Chabkoun: Psí vojáci ve válce proti Islámskému státu

31.05.2017 18:01

Ve válce proti teroristům Daeši „fungují“ mnozí dobrovolníci, kteří se vydali do války v Sýrii a Iráku. Než, že by „fungovali“, nadělají spíše více škody než užitku. Měli by raději sbalit fidlátka a odjet domů.

Malak Chabkoun: Psí vojáci ve válce proti Islámskému státu
Foto: M.Kutilová
Popisek: Na hranicích s Islámským státem

(Publikujeme polemický a problematický text, abychom poskytli obrázek, jak některá zejména média Perského zálivu píší o konfliktu na Blízkém východě. Článek psaný proti Bašáru Asadovi mimo jiné poukazuje také na komplikovanost celé situace a sporu mezi jednotlivými bojovými skupinami v Sýrii a Iráku. Známá novinářka píšící nejen pro arabská média - nahoře na snímku, žijící v USA, často ve svých článcích kritizuje USA a obviňuje je z podpory režimu Bašára Asada.)

---

Válečníků na území Sýrie je víc než moc – jsou to zahraniční bojovníci okupující tuto zemi – z Ruska, dále Íránci a jejich milice, pak také cizinci v řadách Al Kajdy a skupiny z různých islámských zemí a Lenvantu tvořících Daeš. Přesto, jakoby to nestačilo a ze Západu spěchají do Sýrie a Iráku další a další. Přitom chtějí být chválení.

Západní média je vyzdvihují, ale musíme dát najevo, že občané USA, Kanady a evropských zemí, kteří přichází do bojů proti Islámskému státu, nejsou vůbec žádní hrdinové. Nepřijeli bojovat proti imperialismu, v jejich zájmu není ani podpořit kurdskou autonomii ani nevykonávají humanitární pomoc. Nejen, že ohrožují sebe a ostatní, ale jen komplikují již tak dost složitou situaci Syřanů a Íránců vydaným na milost a nemilost mezinárodním mocnostem, ale také nevládním aktérům.

Západní žoldnéři se vychloubají, že jejich akce v Iráku a Sýrii prezentují ochranu menšin a jsou morálním imperativem. Ovšem lidé, kteří nejsou ze Západu, vidí v tom směšně pouhé dobrodružství a příběh, jaký například uskutečnila kanadská modelka Hanna Bohmanová. Z nudy odjela za dobrodružstvím do Sýrie: „Musela jsem se svým životem něco podniknout. Už jsem se nudila. Pociťovala jsem, že jsem dosud nic neudělala, co by se dalo označit za důležité.“ Takto zdůvodnila Bohmanová svůj pobyt v Sýrii pro CTV News.

V opačném případě, kdyby USA, Kanada nebo jakákoliv další evropská země byla ve válce a do tohoto konfliktu by vstupovali Afričané, Arabové nebo Kurdové, ať na kteroukoli ze stran konfliktu, nejspíše by se média k nim nechovala s laskavostí a zavelela by k urážlivému tónu.

Válčit není žádnou dobročinností

Na takové skutečnosti nemají podíl pouze jednotlivci. Západ v Sýrii a Iráku zakládá a organizuje skupiny lidí, kteří se stávají uvítacím výborem pro přicházející dobrovolníky. Vše došlo až tak daleko, že organizace Institut Brookings nazvala ve zprávě tyto dobrovolníky „humanitární charitou“. Spojení těchto dvou slov implikuje, že jejich činnost je humanitární a charitativní povahy. Ale na spoluúčasti v bojích a válce není zhola nic charitativního, a to navíc z důvodu útěku před nudou.

Některé z těchto dobrovolných skupin jsou náboženského charakteru jako například Sons of Liberty International, která je křesťanského charakteru nebo jiné skupiny jsou vyloženě politickými organizacemi. Příkladem je skupina socialistů s názvem Bob Crow Brigade. Jejím cílem je pomoci výhradně určitým místním skupinám a revolučním myšlenkám, což je ve skutečnosti ignorace širšího kontextu dění v Sýrii a Iráku.

Skupina Bob Crow Brigade působící v Sýrii bojuje proti Deaši a povstalcům podporovaným Tureckem a ignoruje, že bojují také proti těm, kteří povstali proti Asadovi a bojují proti jejich revoluci. Západní skupiny, které se připojují k bojovníkům proti Daeši, se ani nesnaží pochopit, o co jde v syrské revoluci, nevnímají důsledky invaze v roce 2013 na Irák a myslí si, že vítězství nad Islámským státem vše vyřeší.

Rovněž je problematické ležérní chápání Západu vůči těmto bojovníkům. Lze to vidět na tom, jak podporovaní západní bojovníci jednoduše vyjíždí do Sýrie nebo Iráku a stejně jednoduše se vrací domů. USA a další západní země bez problémů umožňují takovým bojovníkům, aby se bez problémů účastnili bojů.

Přitom syrští humanitární pracovníci s platnými vízy nesmí cestovat do USA, a to jen proto, že v Sýrii vykonávají skutečně humanitární práci, jako je třeba poskytnutí pomoci, záchrana životů nebo podpora projektů infrastruktury. Existuje důvod, že syrský humanitární pracovník je větším nebezpečím než americký intervenující bojovník.

Jděte domů, tam vás potřebují

Pochvalné mediální průpovídky o bojovnících ze Západu, kteří bojují na straně SDF (Syrské demokratické síly) a YPG (Jednotky ochrany národa) odkrývají to, že vnímání zahraničních bojovníků a intervence v Sýrii se odvíjí od toho, proti komu se právě bojuje. Jinak řečeno, v mediálním světě existuje dvojí metr. Ti, kteří bojují proti Daeši a jsou ze Západu, se stávají kladnými hrdiny. Ti bojovníci, kteří jsou Arabové, Syřané a bojují proti Daeši a zároveň proti Asadově režimu dostávají nálepku bojovníků Al Kajdy, jsou nazýváni teroristy a jsou obviňováni, že jsou placení z Turecka, zemí Perského zálivu a USA, přestože země za kterou bojují, je jejich vlast.

Skutečná humanitární práce – charita začíná doma. Jestliže chce Západ pomoci, tak jeho pomoc spočívá v tom, aby si svůj „dvoreček“ – USA, Kanadu a Evropu nenechal zamořit extrémní pravicí po Brexitu a po zvolení Trumpa. Kvůli tomu ale nemusí Západ utrácet za letenky ani nemusí shánět zbraně.

Překlad článku „Westerners joining the fight against ISIL are no heroes ze serveru Al Jazeera Mirko Radušević. 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…