Marcel Winter: Vietnamská ekonomika si udržuje růst v nestabilním světě

06.11.2022 7:35 | Komentář

Mezinárodní organizace vyhodnotily, že vietnamská ekonomika pokračuje ve své růstové dynamice navzdory riziku globální recese s mnoha nepředvídatelnými vývoji.

Marcel Winter: Vietnamská ekonomika si udržuje růst v nestabilním světě
Foto: archiv MW
Popisek: Marcel Winter

Mezinárodní měnový fond zveřejnil, že za dva roky zažije Vietnam nejsilnější růst v jihovýchodní Asii. CNBC uvádí, že Čína ztrácí podíl na výrobním trhu ve prospěch Vietnamu. Globální ředitel skupiny Světové banky pro makroekonomii, obchod a investice Marcello De Moura Stevao Filho řekl 4. listopadu v Hanoji, že Světová banka je připravena pomoci Vietnamu s udržitelným ekonomickým rozvojem. 

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí

Australský ekonom Ramond Mallon zdůraznil: "Vietnamské makroekonomické ukazatele jsou stabilní, deficit je pod kontrolou díky dobré fiskální politice. Inflace je kontinuální, což je důležité pro udržení růstu. Obtížná globální ekonomická situace dále zdůrazňuje úspěchy Vietnamu." Adam Sitkoff, výkonný ředitel Americké obchodní komory v Hanoji zveřejnil: "Stále zde vidím příležitosti a Vietnam je může lépe využít. Navzdory stagnující globální ekonomice si Vietnam vede velmi dobře a bude si i nadále vést lépe než mnoho jiných zemí"

Čínská stránka Sohu obsahuje článek s názvem "10 důvodů proč investovat ve Vietnamu" ve kterém uvádí příznivou geografickou polohu, politickou stabilitu, politiku otevřených dveří pro zahraniční podnikatele, zlepšené podnikatelské a pracovní prostředí, postupně pokročilou infrastrukturu, mladou kvalifikovanou a levnou pracovní sílu, rozvinutou ekonomiku a některé bohaté dosud plně nevyužité přírodní zdroje.

Lucemburská webová stránka "Delano.lu" uvádí: "Vietnamská ekonomika je na růstovém trendu poháněném otevřením se zahraničnímu kapitálu. Akciový trh ve Vietnamu rychle roste a nabízí atraktivní výnosy za nižší vstupní náklady než jiné asijské trhy. Vietnam se stává těžkou exportní váhou se stále rostoucím podílem na světovém trhu, který dnes činí 1,6 procenta. Wall Street Journal zveřejnil, že Vietnam bude pravděpodobně již v příštím roce patřit mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky na světě. To vysvětluje proč přímé zahraniční investice ve Vietnamu v prvních deseti měsících letošního roku přesáhly 22,46 miliard USD i proč německý kancléř Scholz právě nyní míří do Vietnamu.

98 milionový Vietnam je velmi perspektivní, bezpečná a mírumilovná překrásná země milionů úsměvů a mnoha našich přátel, kteří z nás v minulosti úspěšně pracovali, nebo studovali i různé vysoké školy. Při svých 48 návštěvách Vietnamu a zejména na 16 největších mezinárodních obchodních a průmyslových veletrzích v Hanoji jsem poznal, že v tomto teritoriu jsou v zahraničním obchodě rozhodující rychlost, kvalita a cena. Doporučuji našim podnikatelům a investorům Vietnam, protože používá latinku a je bránou do Asie!

Marcel Winter
Čestný předseda Česko-vietnamské společnosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …