Martin Kavka: Máš rád Turky? Máš rád ty pohanské psy?

02.03.2016 21:01

Kdy by tato slova neznal z Haškova Švejka. A zatímco Švejk se díval na věci pohledem člověka, který vidí v Turcích historické nepřátelé, tak Palivec se díval na věc jako podnikatel. „Host jako host“.

Martin Kavka: Máš rád Turky? Máš rád ty pohanské psy?
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Podobně, jako Švejk, vidí dnes Turky mnoho obyvatel tohoto státu. Politici se však na věci dívají podobně jako hospodský Palivec. Přesto i ve slovech politiků jde občas vyčíst obavy z Turecka jako budoucí členské země EU. A tyto obavy jsou od nástupu islamistické strany prezidenta Erdogana více než na místě.

Turecko je zcela přirozeně., díky své poloze, jedním z nejbližších obchodních partnerů Evropské unie. Zároveň, díky své velikosti a členství v Severoatlantické alianci je významné i z politického hlediska. A toto ekonomické a částečně i politické propojení Turecka s Evropskou unií, dává v současné imigrační krizi Turecku do rukou silný argument pro ještě užší zapojení Turecka do evropských struktur a možnost ovlivňovat politiku Evropské unie ve svůj prospěch.

Turecko se v poslední době snaží posílit svůj vliv na Blízkém východě, kde kdysi dominovalo a bylo předním islámským státem a sultán byl považován za hlavu sunnitského světa a ochránce Mekky. Současný turecký prezident sní o něčem podobném. Ostatně již dnes je Turecko se Saudskou Arábií lídrem v islámském světě, posílený díky konfliktu v Sýrii, kde nejde o demokracii, ale o to, zda Sýrie bude sekulárním anebo islámským státem.

Současná imigrační krize však dává Turecku šance na posílení vlivu v Evropě, který Turecko ztratilo v září v roce 1683. Turecko této šance využívá a Evropu vydírá. Ať už snahou o příslib brzkého vstupu do EU, tak snahou o zavedení bezvízového styku. Bez splnění těchto podmínek je Turecko schopno poslat všechny uprchlíky na svém území do Řecka a politici jsou si toho vědomi. Jsou si toho vědomi i Řekové a proto celkem chápu jejich nervozitu a snahu o co nejrychlejší dohody a řešení krize. V tuto chvíli je asi každé řešení špatné.

Přesto si myslím, že by se Turecku nemělo ustupovat. I za cenu, že se vybudují ploty a hranice s Tureckem, včetně námořních cest, které budou  budou hlídat armády zemí Evropské unie.

Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump prohlásil, že by neměl problém se podívat do očí syrským dětem a říci jim, že v Americe nejsou vítány. Zní to krutě, také za to byl odsuzován, ale je to opravdu tak kruté? Málokdo si totiž uvědomuje, že to co řekl Trump, svými činy dělají i evropští politici. Jaký je rozdíl mezi Donaldem Trumpem a evropskými politiky, kteří mají plná ústa humanity a přitom staví ploty na hranicích? Trump řekl přímo, jak věci jsou. Evropští politici dělají to samé, co Trump řekl, ale před veřejností budou mluvit o solidaritě. Takové pokrytecké chování.

Mají strach, že by byli vláčeni médií, kdyby řekli přímo, že uprchlíci zde nejsou vítáni? Nejspíše ano a nevadí jím, že lžou, nejen voličům, ale hlavně sami sobě. Více uprchlíků z islámských zemí, znamená nejen více problému, ale také to, že evropské země se začnou přibližovat chování a mentalitě imigrantů, Ostatně nedávno to ukázalo Německo, kde v Severním Porýní zakázali vepřové maso ve školách. Takové jezinkovské…..“Jen dva prstíčky strčíme“.

Jak to dopadlo víme, jenže Smolíčka zachránil jelen se zlatými parohy. Také máte pocit, že v pohádky jsou strašně pravdivé a je v nich zahrnuta všechna lidská zkušenost předávaná dětem? Snad proto jsou i tradiční pohádky trnem v oku všem lidskoprávním inženýrům. Jenomže právě ty pohádky ukazovaly, že život není pohádka, ale je krutý. A tohle by si měli uvědomit i evropští politici.

Převzato z autorova blogu martinkavka.blog.idnes.cz

Vyšlo na euportal.parlamentnilisty.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …