Martin Komárek: Děckám prázdniny, učitelům prachy

13.09.2017 7:31

Učitelé se chystají stávkovat za zvýšení platů. Konečně! Děti si mohou prodloužit prázdniny a učitelé mohou vyhrát. Oboje je dobře. Proč?

Martin Komárek: Děckám prázdniny, učitelům prachy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Martin Komárek v Ostravě.

Začněme u dětí. Výuka na základních školách a většině gymnázií (krom těch nejlepších) je kombinací Rakouska Uherska a socialismu. Děcka se učí milióny detailů, které nikdy nebudou potřebovat. Naopak se neučí pořádně, co potřebovat budou.

Schopnost prosadit se, vystupovat a mluvit, jednat samostatně, zacházet s penězi a cennými papíry. Umět hledat zdroje informací a vidět svět v souvislostech.

Prachmizerná je výuka cizích jazyků. Velká většina maturantů nezvládá angličtinu na běžné hovorové úrovni, o druhém jazyku ani nemluvě. A ti, co to zvládají, naučili se to z nelegálně stažených amerických a britských seriálů.

Takže prodloužení prázdnin vůbec není na škodu. Valná většina toho, co se děti učí i způsob, jakým se to jsou nuceny učit, je nevychovává, nýbrž kazí.

A teď k učitelům.

Čest a sláva těm dobrým, kteří učí skvěle navzdory systému. Většina však podlehne úřednické rutině. Často i proto, že za tak mizerný plat podvědomě či vědomě nechtějí dát do práce všechno, co umí, nebo to prostě neumí.

Vyšší plat je motivace, která umožní zvednout hlavu současným učitelům a která možná naláká talentované vysokoškoláky, aby se do téhle těžké práce vrhli.

Lékaři si museli solidní platy vystávkovat. Učitelé se k tomu nikdy neodhodlali. Stávka má být krajním řešením, v tomto případ je, tak držím učitelům palce.

Zvýšení platů ale samo nepomůže. Bez zásadní reformy školství se nepohneme nikam. Nemáme nerosty, nemáme moře, nemáme špičkové technologie. Jediná možnost jak obstát v konkurenci je být chytřejší, přizpůsobivější a kreativnější než jiní.

A to se musíme naučit ve škole.

Před volbami je to zásadní věc. Pokud chceme vybírat mozkem, měli bychom volit tu stranu, která nabídne nejlepší a proveditelný koncept školské reformy.

Vyšlo na komarkovynoviny.cz. Publikováno se souhlasem autora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…