Matěj Trávníček: Popírači holocaustu v České televizi?

12.09.2013 11:17

11. září. Ten den se nám navždy zapsal do paměti. Ten den začalo 21. století. Ten den teroristé zavraždili 2977 obětí a tisíce dalších zranili. Muži, ženy i děti. Matky a otcové od rodin. Hasiči a záchranáři. Lidé, kteří šli do práce, aby sobě a svým blízkým vydělali na denní chléb.

Matěj Trávníček: Popírači holocaustu v České televizi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Den jedné z největších tragédií, kterou Západní civilizace, jejíž jsme neoddělitelnou součástí, zažila za posledních několik desítek let, si zaslouží pietu. A pokud ne tento den, pak si pietu zaslouží oněch 2977 obětí a desetitisíce jejich pozůstalých.

Dvě strany?

Do studia včerejšího Hyde Parku, který byl věnován právě barbarským útokům z počátku století, si však naše veřejnoprávní televize pozvala očividně protirepublikánsky naladěného Jakuba Lepše. Ten se alespoň místy snažil být objektivní.

Problém byl s druhým hostem. Jakýsi pan Jakub Korál, mluvčí jakéhosi hnutí za Pravdu o 11. září. Oficiální popis událostí šmahem označil za propagandu. George W. Bushe a Baracka Obamu za válečné zločince. Američané si prý věže Světového obchodního centra shodili sami. Žádný útok na Pentagon nenastal. Celý svět lže. Pravdu má jen několik „osvícených“, kteří jsou utiskováni, a je jim znemožněno šířit jejich bludy.

Samotné takovéto pozvání je na stejné úrovni, jako kdyby k diskusi o holocaustu televize pozvala jednoho z jeho popíračů. Ostatně dramaturgii pořadu asi nejlépe vystihl sám moderátor Bohumil Klepetko, který prohlásil: „V této diskusi jsou zastoupeny obě strany.“ Jaké dvě strany? Kritik George W. Bushe a republikánů a jejich ještě větší kritik? Zaujatý akademik a samozvaný zpochybňovač? Má tenhle spor vůbec nějaké dvě strany?

Chucpe v přímém přenosu

Ctím svobodu slova. Neberu nikomu jeho právo mluvit, myslet a zpochybňovat cokoli. Jsou však chvíle, kdy je slušné mlčet. Pokud takového mlčení není schopen člověk sám, pak bych očekával, že naše televize veřejné služby dá při této příležitosti přednost pietě před konfrontací, pokoře před hledáním a vytvářením senzací a faktům před konspiračními teoriemi.

Jestli totiž existuje spor, pak právě tyto dichotomie jsou jeho jednotlivými stranami. Očekával jsem asi příliš. Česká televize včera dala prostor jen těm druhým. Zažili jsme tak chucpe v přímém přenosu.

P.S. Tvůrcům pořadu Hyde Park, pokud by snad tento můj text četli, bych tímto rád vzkázal jedno. Mám Váš pořad rád a vážím si Vaší práce. Za Váš včerejší výkon mi však nezbývá než se stydět. To, co jste udělali je pro mě nepochopitelné a neomluvitelné. Doufám, že podobných chyb se do budoucna již vyvarujete.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…