Matěj Trávníček: Zdravý rozum v klinické smrti

12.07.2013 16:36

Dámy a pánové, podržte se, stát bude platit místo firem mzdu za jejich zaměstnance. Ne, nevymýšlím si. Když jsem o tom četl poprvé, myslel jsem si taky, že je to vtip nebo že místo zpravodajství čtu infobaden. Znělo to tak neuvěřitelně, že to přece nemohlo být možné ani u nás. A přece jsem se mýlil. Opět jsme světu ukázali, že ne USA, ale Česko je zemí neomezených možností.

Matěj Trávníček: Zdravý rozum v klinické smrti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jedinou útěchou může být snad jen to, že zaútočit na zdravý rozum se rozhodli zatím jen v Libereckém kraji a týkat se to má zatím jen absolventů učilišť, středních ale i vysokých škol. Úvaha, pokud to tak vůbec lze nazvat, je přitom jednoduchá. (A možná i proto tak slaboduchá.) V kostce: Absolventi nemohou nalézt uplatnění na trhu práce, protože nemají praxi. Proto zaplatíme firmám za to, že těmto absolventům praxi poskytnou. A to tak, že jim proplatíme plnou hrubou mzdu!

Dotace do každé rodiny

Přitom co udělá firma, pokud se snad rozhodne podporovat svou účastí tento pokus o nastolení socialismu s lidskou tváří? Je to prosté. Zadarmo získá zaměstnance, ale více práce pro ně mít nebude. Propustí proto část svých zaměstnanců. (Patrně ty v předdůchodovém věku, aby neposílila svou konkurenci.) Sníží si tak celkové náklady a buď zvýší zisk, nebo sníží ceny. Každopádně výsledkem celého opatření bude vyhození 50 mil. Kč (tolik má projekt stát) oknem a absolutně zanedbatelná změna nezaměstnanosti.

Chápu, že situace absolventů není jednoduchá. Na trhu práce však nejsou jedinou skupinou, která reálně má (nebo alespoň tvrdí, že má) problémy. Namátkou: lidé v předdůchodovém věku, ženy, příslušníci menšin atd. Tihle všichni by si přece v logice sociálních inženýrů zasloužili dotace. V konečném stádiu by tak stát mohl platit mzdu každému, protože přece každý patří do nějaké skupiny. (Jedinou výjimkou by možná byli bílí heterosexuální muži nepocházející ze sociálně ani environmentálně postižené lokality.)

Řešme příčinu

Přitom pokud firmy nechtějí zaměstnávat absolventy, je problém asi ve vzdělávacím systému. Praxi přece firmy nepožadují zbůhdarma, ale proto že tím uchazeči dokládají, že něco umí. K témuž by ale mělo sloužit i vzdělání. A pokud dnes neslouží, tak je s tím potřeba něco dělat.

Kupříkladu neumím si představit, že může existovat vysoká škola, která produkuje nadprůměrný počet nezaměstnaných absolventů. Taková škola už dávno nemá mít akreditaci nebo má být alespoň krácena na penězích. Bohužel takové školy u nás existují a není jich málo.

Stát by měl však být i pozitivně aktivní, tj. umožnit a podporovat propojení studia s praxí formou stáží, propustnosti sboru vyučujících se soukromým sektorem, podnikových stipendií, uznatelných předmětů, daňového zvýhodnění výzkumu atd.

Odpovědnost však jde i za akreditační komisí. Vždyť právě ona by neměla na veřejných vysokých školách akreditovat obory, jejichž absolventi nebudou moci nalézt uplatnění na trhu práce v daném oboru.

A takhle bych mohl pokračovat až ad infinitum. Podstatné je, že udělat prakticky cokoli jiného by bylo lepší než páchat dobro způsobem, jaký budou již brzy předvádět v Liberci.

Post scriptum

Pokud jste z Libereckého kraje, máte skvělou příležitost pořídit si, z peněz nás všech, na rok svou osobní asistentku nebo řidiče.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…