Michal Kobza: OKD a Bakalova vila na břehu Ženevského jezera

14.07.2020 13:13

Ve vlastním zájmu si pravidelně ve Švýcarsku kupuju ekonomický deník Handelszeitung, který čtenáře informuje o zajímavostech v byznysu a na finančních trzích. Narazil jsem na článek s titulkem: ,,Nejdražší vily ve Švýcarsku stojí na břehu Ženevského jezera‘‘. Věděl jsem, že obecně jsou nemovitosti ve Švýcarsku drahé, ale vykalkulovaná částka mně samotného nemile překvapila.

Michal Kobza: OKD a Bakalova vila na břehu Ženevského jezera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Okamžitě jsem si musel vzpomenout na českého ,,mecenáše‘‘ a zkrachovalého uhlobarona Zdeňka Bakalu, který si na této dobré adrese pořídil vlastní honosné sídlo, které mu může závidět leckterý rodilý Švýcar. Podvodná privatizace 44 tisíců bytů OKD v režii Zdeňka Bakaly zanechává nad českou kotlinou páchnoucí odér a oprávněné emoce u postižených lidí. Česká média na Bakalu tak nějak ráda zapomínají a připomínají ho spíše jako štědrého filantropa knihovny Václava Havla.

Na břehu Ženevského jezera Bakala rozdává sladké rozhovory, že ,,Live is good‘‘. Také se může těšit fascinujícím výhledem na jezero a na zasněžené vrcholky Alp. Jeho děti mohou skotačit na loukách a užívat si švýcarským poměrů. Na druhém vzdáleném břehu jsou nájemníci bytů OKD, kteří žijí ze dne na den v nejistotě z budoucnosti, protože platí za zchátralé byty OKD nájem.

V lokalitách Ženevského jezera si pořizují nemovitosti především příslušníci evropské šlechty, ropní magnáti a také různé celebrity. Na dobrých adresách kolem jezera musí majitel počítat s investicí cca od 20 tisíc CHF/m2. Když budeme počítat kurz střed 1CHF-25,1 Kč, k datu 10. 7. 2020, tak dostaneme kupní cenu 502.000/m2. Pokud budeme hovořit o pozemku 1000 m2, tak se kupující bude pohybovat kolem částky 502 000 000, a to se bude držet ještě při zemi, protože některé pozemky jsou aktuálně také kolem 35 tisíc CHF/m2. Střední vilu stavební firma v lokalitě postaví do částky deseti milionů franků, tedy cca 250 milionů korun. Luxusní nemovitosti v posledním roce ve Švýcarsku stouply v průměru o čtyři procenta. Odborníci ale hovoří, že jsou až o 30 procent předraženy a mohou v době korona krize klesat.

Anketa

Je dobře, aby právo na obranu se zbraní v ruce bylo zahrnuto do Ústavy ČR?

96%
4%
hlasovalo: 15468 lidí

Co opravdu přehřátý trh udělá a jak zareaguje, je ve hvězdách. Vše bude pouze o nabídce a poptávce. Pro českého čtenáře je dobré vědět, o jakých číslech v průměru můžeme hovořit, protože nemá ani představu, o jaké astronomické sumy se jedná. Když se zpětně zamyslím nad titěrnou částkou do 30 milionů, které Bakala věnoval na parlamentní volby ODS, TOP-09 a VV na zajištění politického krytí, tak se jedná o směšnou částku. Divím se, že ani politický matador Kalousek si neuměl ,,vykřičet‘‘ větší sumu peněz pro jeho TOP 09. Je možné, že snad něco neoficiální cestou bokem.

Je to opravdu "směšná‘" investice, která s pomocí marketingové agentury Bison & Rose a Bohuslava Sobotky umožnila politický klid nad konečnou privatizací OKD, kde se podařilo z České republiky odklonit sumu v řádech 100-120 mld. korun. Bakalova periodika Respekt, Hospodářské noviny a dlouhé prsty agentury Bison & Rose ve veřejnoprávních médiích a na různých serverech opravdu nespí a pracují. Vliv Pokorného, Bisonů, a tedy i Bakaly můžeme vidět proti současné úspěšné vládě a také Jiřímu Paroubkovi. Útoky jsou zřejmé a možná to naznačuje určitou nervozitu této zájmové skupiny, která začíná ztrácet politický vliv.

Nečas s Bohuslavem Sobotkou bývají označování v tisku jako "úspěšní premiéři a mezinárodní byznysmeni". Český čtenář a divák je z těchto médií informovaný, že vláda Andreje Babiše s podporou ČSSD a KSČM dělá všechno špatně. Babiše vidí pomalu ve vězeňském obleku a bývalého premiéra vlády a předsedu ČSSD Jiřího Paroubka označují za zapšklého a neúspěšného politika, který skončil nedůstojně. To, že zmínění pánové jsou hlavní příčinou poklesu ČSSD k pěti procentům, si ale nepřipouštějí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…