Michal Komárek: Teplický zázrak - Přichází nový muslim

09.10.2014 16:14

Zatím se to nepovedlo, ale tepličtí to nevzdávají. Dali si gigantický, vskutku titánský úkol: Vytvořit nového muslima. Zdá se na první pohled, že je to nemožné, že by to snad bylo nad síly i větší komunity, než je ta teplická. Ale jak tomu bývá, geniální nápady jsou jednoduché.

Michal Komárek: Teplický zázrak - Přichází nový muslim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Teplice

Teplice řeší dlouhodobě nepříjemný problém: Městské lázně jsou vyprodané. Je o ně takový zájem, že lázeňským hostům nestačí hotely a pronajímají si byty a dokonce skupují parcely v okolí města a chtějí na nich postavit sezónní domky. Ti hosté jsou totiž Arabové, převážně z Kuvajtu. Jsou bohatí, nemluví česky, vypadají divně, chovají se divně, jsou velmi podezřelí.

Vesničané v okolí Teplic tyto nezvané sousedy rozhodně nechtějí. A jelikož nemohou ani změnit územní plán, ani zakázat prodej parcel, ani arabské kupce přeplatit, chtějí se od nich alespoň oddělit pásem vysokých stromů.

Ale čím dál větší problémy působí Arabové i v samotném městě. Nejen, že zaplavili místní hotely, restaurace a obchody, ještě i pořádají pikniky v parku a hlučí dlouho do noci! A v souladu se svoji ne-kulturou odhazují odpadky na zem a nechávají po sobě neskutečný svinčík! Slyšel snad někdy někdo o tom, že by se v létě v nějakém populárním letovisku hosté bavili dlouho do noci? A že by po nich zůstal v ulicích a parcích nepořádek? A kdo to po nich asi má uklízet, aha? A za co? A proč?

V Teplicích rozhodně uklízet nechtějí. A aby ani nemuseli, přišli s oním geniálním, kulturně historickým průlomem. Chtějí městskou vyhláškou zakázat Arabům zahalování, a tak je změnit. Na první pokus sice vyhláška narazila na odpor ministerstva vnitra, ale tepličtí chystají novou ofenzívu.

Radní za ODS Iva Dvořáková, který s návrhem na zákaz nikábů v Teplicích přišla, vysvětluje podstatu tohoto radikálně nového pohledu na střet civilizací takto: „...předpokládám, že ti, kteří budou schopni respektovat naše pravidla a odhalit se, budou přístupnější dalším pravidlům, která se týkají bezpečnosti a pořádku.“

Jak jednoduché: Vybal arabskou ženu z těch jejich komických a ponižujících kostýmků a dostaneš ne-li hned emancipovanou Evropanku, tedy v prvním kroku alespoň pořádkumilovnou Tepličanku. Se kterou se sveze i zbytek nevycválané rodinky! Geniální! Prostě platí, že „šaty dělaj člověka“.

Doufejme, že si teplického projektu všimnou i jinde ve světě – zejména nyní v Iráku a Sýrii. Pokud se experiment „teplické kulturní laboratoře“ nakonec podaří prosadit, mohlo by se ukázat, že pro zastavení postupu fanatiků z ISIS by mohl být ideální výsadek oděvních návrhářů a krejčích, kteří by bojovníky přiměli k tomu, aby se převlékli a koupili nové šaty i svým ženám.

Nechci tím srovnávat teplické lázeňské hosty a bojovníky ISIS. Ale podle některých obyvatel Teplic i jiných obcí nepochybně platí „muslim jako muslim“.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Ke světovému dni obezity

13:04 Petr Hampl: Ke světovému dni obezity

Všechno nejlepší ke světovému dni obezity! Já se svým metrákem mezi oslavence zcela jistě patřím, al…