Michal Malý: Zemanova vláda dojí stát do poslední minuty až na krev

17.01.2014 15:54

Zemanova rychlá rota pod vedením premiera Rusnoka neplní nic z toho, co premier slíbil. Poté, co realizovala čistku na ministertvech a polostátních firmách a na uvolněná místa dosadila své kamarády pokračuje v bezhlavém utrácení, často bez výběrových řízení.

Michal Malý: Zemanova vláda dojí stát do poslední minuty až na krev
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák předloží ve středu na vládě jen několik dní před svým odchodem z ministerstva záměr, jak neplánovaně utratit během tří let 165 milionů bez jakékoliv veřejné soutěže. Chce koupit data o dopravě. MinistrŽák byl jedním z těch, co vykřikovali, že odvolá všechny neodborníky a něčí kamarády a všude budou jen samí odborníci. A jak to dopadlo? Žák provedl snad největší čistku ze všech ministrů. A jak ti jeho nejlepší odborníci vypadají? Inu, třeba Pavel Kočica (nový šéf ŘSD), se kterým kdysi vlastnil pozemky a chtěl podnikat. Pan Kočica přitom nemá sebemenší znalosti z oblasti dopravních staveb, ale je ředitelem ŘSD!

Opravdu ten nejlepší odborník. Jako hlavního poradce si Žák přizval svého souseda, spolumajitele sousedního pozemku Davida Ligibera. Libiger mimo jiné působil několik let ve firmě Allowance, která se zabývala administrací veřejných zakázek a velmi často používala k výběru firem i losovací zařízení od společnosti Ve-Zak, které figuruje v kauze Davida Ratha. Na klíčový odbor ministerstva dopravy, který se podílí na tvorbě nových zákonů a rozhoduje o miliardových zakázkách, byl dosazen člověk s minimální právní zkušeností. Vedoucím odboru Žák jmenoval Roberta Pálenského, v jehož životopise není žádná větší zkušenost s právní činností. Do výběrového řízení se přihlásil pouze jeden uchazeč – Pálenský. Dále Žák prosadil personální změny ve správní radě Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Stejná čistka čekala dříve management Českých drah v čele s dlouholetým ředitelem Petrem Žaludou. Dosazováni byli lidé bez patřičného vzdělání a praxe, občas i kamarádi Žáka, nebo jeho sousedé.

Prezident Zeman se před časem sešel přátelsky se stáním zástupcem Ištvanem. Byl bych rád, aby panu státnímu zástupci toto setkání nebránilo v tom, aby si na zakázky Zemanem jmenované vlády posvítil. Ale určitě čekám marně. Miloš Zeman hlásal, že bude prezidentem dolních deseti milionů. Že nebude rozdělovat, ale sjednocovat. Jak to vypadá v praxi vidíme. Urážky na každém kroku, pohrdání prezidentskými pravomocemi, které by měly být ctí prezidenta a obcházení Ústavy. Ministr Žák jako by si z prezidenta bral příklad nejen ve slovníku, ale i v činech. A nejen on, arogance a přezírání lidí v tomto státě je cítit ze všech členů rychlé roty premiera Rusnoka. Do klíčových funkcí byli dosazeni neodborníci a kamarádi, bezhlavě se utrácí bez výběrových řízení a tak se i možná pokračuje v rozkrádání tohoto státu. Státní zástupce Ištván a elitní policista Šlachta to zřejmě nevidí, protože mají plnou hlavu starostí, jak dostat za katr poslanecké trafikanty. Nebo to nechtějí vidět? Nebo dokonce nesmějí?

To, co se dnes děje je výsledek přímé demokracie, přímé volby prezidenta, po které tolik lidí „toužilo“. Vždyť přímou volbou zvolený prezident má přece mandát dělat si, co se mu zamane. Miloš Zeman založil populisticky fond na snížení státního dluhu a přitom nečinně přihlíží, jak jím jmenovaná vláda bezhlavě utrácí, drancuje státní rozpočet a možná dopouští i jeho rozkrádání.  Odpustil bych Miloši Zemanovi lecos, odpustil bych mu občasnou virozu, možná i přesunutí institutu milostí či udílení profesur na ministry. To, že Miloš Zeman podle mého pohrdá lidmi v tomto státě, to mu ale odpustit nemohu.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: eportal.parlamentnilisty.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…