Milan Knížák: Generace kydalů

27.02.2012 11:58

Do čela společnosti se dostala generace kydalů. Tím nemyslím vládu (i když její část?), ale celý vrcholový management (všeho), kulturní špičky, velká část tzv. politické elity. Dokonce i na vysokých školách se drápou do čela hordy kariéristů a to dokonce i studentů.

Milan Knížák: Generace kydalů
Foto: Kateřina Bouda Kašparová
Popisek: Milan Knížák

Jakoby se opakovala situace po roce 1948 jen v nějakém jiném převleku, s jinými vnějšími parametry, ale se stejnou hloupostí, vehemencí, nevzdělaností. V Česku máme tolik vysokých škol, že bychom s nimi mohli topit. To samozřejmě musí sebou nést snížení kvality.

Obecný trend dosahování titulů, zavedení masového doktorandského studia a masový příliv studentů na vysoké školy (který díky deklinující demografické křivce trochu opadává a tím vyvolává zděšení u manažérů vysokých škol) vede k rapidnímu snížení úrovně vzdělání. To znamená, že se na profesně náročná místa dostávají  polovzdělanci. A tak jako po roce 1948 dochází k hlubokému poklesu morálky. I dnes se morálka používá jako maska, kterou zakrýváme touhu po moci a po majetku, či nenávist k těm, kteří majetek a moc mají, poněvadž závist je jedním z nejsilnějších motorů lidského plebejství.

Česká vláda je nedůsledná. Ovládá ji hit protikorupčního boje, kvůli kterému jsou někteří politici schopni metat krkolomné kozelce, poněvadž se nejedná o boj proti korupci, ale o další cestu ke zvýznamnění jedince či strany deroucích se do popředí. To, že opoziční sociální demokracie permanentně destruuje všechno, s čím přichází vláda, na to jsem si již zvykl. Pokládám tuto stranu za sekundární KSČM a hlavně v ní vidím výrazně nižší intelektuální niveau. Ale i rychlokvašná TOP 09, která se tváří jako nevinnost sama a přitom je složena z lidí, kteří prolezli několik politických stran, se chová nečitelně. V jejím čele stojí český ministr v rakouských službách Karel Schwarzenberg, který by chtěl klímat na prezidentském stolci. Jeho vyhrožování pádem vlády, když neposlechne volání z Bruselu, je nedůstojné. Rozhodně bych mu hlas do urny nehodil, pokud tedy bude přímá volba prezidenta, kterou považuji za další z populistických nesmyslů.

Politika, pokud má mít smysl, nesmí být populistická, ovšem dnes je populismus vlajkou české demokracie. Je jedno, na kterou politickou stranu vezmeme zvětšovací sklo, všude najdeme boj o moc, tahanice o majetek a nezřízené ambice.

A ještě jeden fenomén musím zmínit. Je to hra „škatulata hejbejte se“. Představa, že budeme politiky sesazovat, vyhazovat, zavírat, instalovat nové, pořádně je přitom profízlovat, prošpikovat n a h r á v a c í m i  a filmovacími zařízeními a tím vytvoříme demokratickou prosperující společnost je iluze hlupáků.

Taková představa, bohužel, převládá v české společnosti. Tyto dvě premisy implikují, že česká společnost je hloupá. Ne, ne, to určitě ne, je tady spousta báječných lidí, například já. To si ostatně o sobě myslí většina národa.

Na jednom ze zasedání vrcholového orgánu českého vysokého školství mi jakýsi činovník zuřivě sdělil, že když mám jiný názor, tak mám odejít, poněvadž se přece musím podřídit většině. Já naiva si vždycky myslel, že znakem demokracie je úcta k menšinovým názorům, ale je to jinak.
 Pokleslost asi vždycky zvítězí, jen doufám, že nezmizí ostrůvky jedinců, kteří jsou schopni odolávat mínění davu. Když se nám podaří tyto ostrůvky potopit, skončíme.

Máme k tomu našlápnuto.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: klaus.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …