Milan Knížák: Věrnost jako občanská potřeba

27.08.2019 14:57

K lidské důstojnosti patří víc než cokoliv jiného určitá dávka konzervativizmu, jakési trvalosti, víry v tradici a věrnost principům, které naši společnost formovaly. To neznamená dogmatické přilnutí k nějakému systému, ale prostý princip lidské věrnosti (nebojím se toho slova), sounáležitosti s tím, co přivedlo naši společnost k dnešku. Vnucované genderové a transgenderové kotrmelce, politická i jiná korektnost a multikultura mají zakrýt doposud ctěné dlouhotrvající principy života naší společnosti.

Milan Knížák: Věrnost jako občanská potřeba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Je jasné, že všechny názory se musí precizovat, zpřesňovat, aktualizovat. To se však neděje. Lehce opouštíme to, čemu jsme byli po generace věrni. Zrazovat sám sebe je považováno za ctnost.

Sociální módní trendy opanující současnou společnost se podobají módním imperativům, které nám říkají, zda máme či nemáme nosit kravatu, či mají být kalhoty úzké nebo do zvonu. Principy našeho bytí však nelze měnit jako ponožky.

Jak jsem již mnohokrát prohlásil, miluji výjimky a vážím si minorit, nelze však v žádném případě položit rovnítko mezi potřeby minorit a obecné principy. Homosexuální způsob soužití musí být plně respektován, ale v žádném případě nemůže být považován za stejný jako vztah heterosexuální už jen proto, že nemůže plnit zásadní princip soužití muže a ženy – plození. (A nic na tom nemění skutečnost, že v některých případech nemůže být heterosexuální svazek naplněn.)

Část populace se nás snaží přesvědčit, že nejde o fyziologický, ale sociální jev. To považuji za směšné. Nebudu komentovat další podobné jevy, poněvadž princip je stejný. Záměrem této glosy je, zdůraznit potřebnost úcty k daným hodnotám s plným vědomím, že mohou být mylné. Potřeba věrnosti je jeden z nejdůležitějších fenoménů současnosti, a nechci to specifikovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …