Milan Rokytka: Úpadek republiky rychle pokračuje

12.01.2014 18:19

Ve světě nám říkají "žumpa na Vltavě". Bude lépe?

Milan Rokytka: Úpadek republiky rychle pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Po podpisu Lisabonské smlouvy se většina zásadních politických rozhodnutí ovlivňujících životy občanů ČR odehrává za hranicemi naší republiky, v Evropské unii, nejčastěji v dialogu mezi německou kancléřkou a francouzským prezidentem. ČR nemá jeden hlas jako v OSN, její váha v Unii je stále menší a nyní tak slabá, že jí vlastně nikdo nepotřebuje.

Evropa se centralizuje, nikoliv federalizuje, jak si asi maloval Miloš Zeman, když vyvěšoval "modrý hadr se žlutými hvězdičkami" nad tradičním sídlem českých králů a prezidentů,  takže lid ČR nemá ani možnost hájit své zájmy prostřednictvím přímo volených senátorů v paritním počtu za každý stát federace. Dokonce i kovaný havlista Jan Macháček si v Respektu všiml, že rozpočty jednotlivých států si federální prezident a Kongres USA kontrolovat nedovolí, což EU chce. Ale zpět do zkorumpované Evropy a jejího euroregionu.  

Úpadku české státnosti a politické kultury odpovídá i pokleslý zbulvarizovaný veřejný diskurs, či spíše slovíčkaření politiků a veřejnoprávních médií. Posledním dokladem prohlubujícího se marasmu bylo nedělní "hádání se" a vzájemné ztrapňování prezidenta republiky Miloše Zemana s Václavem Moravcem. Z obou se tak stávají vysoce přeplácení baviči, kteří nebaví.

Jak je již v jeho pořadu zvykem, řešila se většinou zástupná témata, stav české demokracie, ekonomiky a zahraničních vztahů, které jsou poškozeny jak předešlým ministrem zahraničí, tak tím současným a bohužel i prezidentem například v klíčové eurasijské otázce dalšího rozvoje Ukrajiny, se nediskutoval.  Rovněž sbližování USA a Iránu, který chtěl Zeman nedávno bombardovat, podobně jako Jugoslávii, "na paškál" v České televizi nepřišlo.

Nakonec je to ale celkem jedno, neboť tuto agendu v předlužené "Čtvrté říši" řídí pan Füle a placení aktivisté vybavení stejnými letáčky, jako účastníci "arabského jara". Možná proto se v očích Miloše Zemana a NBÚ stává kandidát na ministra průmyslu Jan Mládek "bezpečnostním rizikem". Vždyť má ruskojazyčnou manželku a chodil slavit na ruské velvyslanectví.

Paranoia se šíří institucemi, jak napsal velký evropský filosof Friedrich Nietzsche: U jednotlivců je šílenství výjimkou, zatímco u stran u hnutí pravidlem. Proto jsou dějiny národů dějinami masakrů a na skutečně lidské dějiny zatím marně čekáme, ačkoliv je Karel Marx předpověděl. Neměl nakonec ve sporu s ním pravdu Michail Bakunin?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Rokytka - profil

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.