Milan Soutor, Lýdie Skuciusová: Je nemorální dělat z kolejí předražené “úschovny” věcí

01.05.2020 10:46

Otevřený dopis členům Akademického senátu Univerzity Karlovy. Vyjádření nesouhlasu s rozhodnutím pana rektora Tomáše Zimy plně otevřít koleje mimo dobu plošného znovuzavedení prezenční výuky.

Milan Soutor, Lýdie Skuciusová: Je nemorální dělat z kolejí předražené “úschovny” věcí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

Vážené senátorky a senátoři AS UK,

obracíme se na Vás v otevřeném dopise jakožto na naše zástupce s prosbou o řešení situace kolem současného rozhodnutí pana rektora Tomáše Zimy otevřít koleje k 1. 5. 2020.

Podle nouzového stavu tak, jak je nyní nastavený z nařízení vlády, výuka není až na velmi specifické výjimky (jako je klinická praxe) možná. Vláda nyní jedná o prodloužení nouzového stavu s tím, že žádá, mmj. s odkazem k varování WHO před ukvapeným rozvolňováním restriktivních opatření, sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 25. května.

Pan rektor činí rozhodnutí, které bude mít reálné finanční dopady na ubytované studenty, a to na základě holých spekulací o budoucích rozhodnutích vlády. Dokud není důvod, aby se studenti vraceli na koleje, tzn. dokud nebude plošně obnovena výuka v prostorách univerzity, není ani důvod rušit nouzová opatření týkající se kolejného. Možnost platit 15 % kolejného za účelem udržení ubytovacího místa (při jeho zapečetění) by tedy podle nás měla z logiky věci být ponechána do momentu, kdy vládní opatření výuku umožní a výuka v návaznosti na to reálně začne probíhat.

Zcela rozumíme tomu, že výpadek z příjmu na kolejném se odrazí na finančním fungování KAM, potažmo finančním fungování univerzity. Myslíme si ale, že je nemorální dělat z kolejí předražené “úschovny” věcí (tzn. chtít po studentech placení plného kolejného v situaci, kdy výuka v prostorách univerzity plošně neprobíhá), popř. tlačit studenty do rušení ubytovacích smluv za situace, kdy se může během pár dní stát, že se do Prahy studenti budou muset vrátit a participovat na obnovené výuce. 

Děkujeme,

Milan Soutor, Lýdie Skuciusová 

Aktualizace:

Otevřený dopis jsme sepsali narychlo během 28.4. 2020. Pro zachování jeho aktuálnosti jsme spěchali s jeho odesláním, a proto nebylo v našich silách umožnit všem dotčeným se k němu připojit. Podařilo se nám získat necelou stovku podpisů podporovatelů. Protože i po odeslání byl zájem studentů připojit se velký, rozhodli jsme hlas těchto studentů neopomenout. Všem tedy dáváme možnost vyjádřit svůj souhlas v této petici.

Jenom bychom dodali, že nám v žádném případě nejde o to, aby studenti neplatili kolejné. Pouze žádáme o zachování nouzových opatření v reakci na vyhlášení nouzového stavu v ČR zavedena v březnu 2020. Velmi si vážíme gesta solidarity ze strany KAM, potažmo univerzity, nabídnout studentům zapečetění pokojů při výrazně sníženém kolejném, jestliže kvůli nouzovému stavu nemají důvod na koleji pobývat. Tento postup má dobrou logiku: umožňuje studentům rychle se vrátit a pokračovat ve studiu, jakmile se výuka vrátí "do normálu"; zbavuje je v současné nelehké situaci nutnosti platit plné kolejné, když kvůli současnému stavu výuka v prostorách UK plošně neprobíhá a studenti se na kolejích nemají důvod zdržovat; zajišťuje alespoň nějaký příjem KAM, neboť, kdyby se studenti hromadně opravdu vystěhovali, z prázdných pokojů by KAM nemělo příjem naprosto žádný.

Studentům je nabízena možnost se vystěhovat. Z dosavadních reakcí na dopis ovšem vyplynulo, že pro řadu studentů je tato možnost zdrojem nejistoty a komplikací. Někteří se vystěhovat kvůli zavřeným hranicím ani nemohou, např. naši kolegové ze Slovenska (v případě studentů ze zahraničí také zcela chápeme každého, kdo nechce, aby mu někdo cizí balil osobní věci a posílal mu je domů).

Na závěr chceme zopakovat, že jsme si plně vědomi finanční zátěže, kterou daná opatření vytváří na KAM. Jedná se o mimořádnou situaci a věříme, že představitelé naší univerzity dokáží v duchu solidarity buďto najít financování výpadku z příjmů KAM ve vlastních zdrojích, nebo budou aktivně žádat o kompenzaci vládní činitele – kteří, jak se dozvídáme neustále z médií, usilovně hledají řešení pro spravedlivou podporu všech vrstev naší společnosti, studenty a jejich rodiny nevyjímaje. Věříme, že vedení univerzity nebude kalkulovat s nejistotou studentů za tím účelem, aby si zajistilo plné příjmy z kolejného na měsíc květen 2020, o kterém nyní s jistotou víme, že z větší části bude probíhat i nadále v režimu nouzového stavu.

Prohlášení rektora UK Tomáše Zimy z 24. 4. 2020 najdete ZDE. Aktuální stanovení vlády ČR k 27. 4. 2020 v rámci vyhlášeného nouzového stavu najdete ZDE.

Dopis můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…