Miloš Dolezal: Návrat k férové soutěži. Ministerstvo vrací do hry i jiné než americké vrtulníky

13.08.2019 13:03

Ačkoli to vypadalo jako hotová věc, ministerstvo obrany najednou popírá, že by jednalo o nákupu vrtulníků pro českou armádu pouze s Američany. Podle všeho se zaleklo sporu s Itálií, která má v Evropské komisi významné slovo.

Miloš Dolezal: Návrat k férové soutěži. Ministerstvo vrací do hry i jiné než americké vrtulníky
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sikorsky S-70i ,Black Hawk S70i

Původním favoritem vypsaného tendru byl totiž vedle amerických vrtulníků Black Hawk a Venom i italský Leonardo, který byl dokonce levnější o 5 mld než americká konkurence.

Když se ale vrátil Andrej Babiš z březnové návštěvy Bílého domu, bylo jasné, že férová soutěž skončila. Nejmocnější světový státník věnoval premiérovi malého státu nestandardní podíl času, který si ale následně vybral svoji daň.

Po návratu z USA se sice dále řešil výběr ze dvou variant – ovšem už pouze amerických. „Tento týden americký velvyslanec oficiálně předal ministrovi obrany dvě cenové nabídky v rámci průzkumu trhu. Je to na dvanáct vrtulníků Black Hawk, nebo na kombinaci osm vrtulníků Venom a čtyř vrtulníků Viper. Chceme dohodu na úrovni vláda-vláda,“ vysvětloval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Naprosto nevyhovující

Vrtulníky Venom z druhé nabídky byly přitom kritizovány i v interním dokumentu armády: “Vrtulník UH-1Y byl v celém marketingovém průzkumu hodnocen jako nevyhovující v řadě takticko-technických požadavků a ekonomicky nejméně vhodný vrtulník. Tento stroj podle armádních specialistů nepřevyšuje schopnosti vrtulníků, které jsou již v armádě zavedené a plnohodnotně neplní hlavní úkol stanovený ministerstvem obrany. Jako velký problém bylo zmíněno, že stroj od americké společnosti Bell neumožňuje působit za podmínek vzniku námrazy, což patří mezi základní požadavky na budoucí víceúčelový vrtulník”, stálo v expertize.

A pořizovat čistě bitevní stroje Viper, které nemohou přepravovat žádné vojáky, už vůbec nedává smysl.

Lépe hodnoceny jsou výrazně větší vrtulníky Black Hawk z první nabídky. Ministerstvo ovšem zamlčelo jednu zásadní informaci - že sice budou stát při pořízení 13 miliard Kč, ovšem několikanásobnou částku pak vydá Česká republika v průběhu jejich životního cyklu.

Italové z kola ven

I přes jasné výhrady k nabídce USA byli Italové nuceni zmizet ze scény. Armádní špičky se předháněly ve chvále amerických strojů - podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty jde o kategorii špičkových vrtulníků.

O co víc pochvalných hlasů zaznívalo z resortu, o to větší kritika přišla z venku. Opozice proti nákupu hlasitě protestovala a komunisté vyhrožovali odmítnutím podpořit vládu při jednání o důvěře.

Pouze marketingový průzkum

Takovou vlnu kritiky ministerstvo zřejmě nečekalo. Nyní kličkuje a vyjednávání s Američany popisuje už pouze jako marketingový průzkum trhu.

Dle informací z rezortu se ministerstvo zaleklo argumentu, že přímý nákup od Američanů a vyloučení evropské konkurence by mohl vést k dalšímu řízení Evropské komise proti ČR.

Nákup předražených vrtulníků od Američanů bez soutěže totiž nejde odůvodnit ani časovou tísní, ani unikátností americké nabídky. Vlastní marketingový průzkum ministerstva navíc prokázal, že požadavky české armády může splnit více dodavatelů a navíc levněji. Pokud by pokračovalo jednání pouze s Američany, jednalo by se o porušení pravidel hospodářské soutěže na evropském trhu.

3 roky

Výběr vrtulníků pro českou armádu byl zahájen už za ministra obrany Martina Stropnického. Ten poslal dál jen americké a italské stroje. Jeho nástupkyně Šlechtová ale celý proces zastavila a předala případ k prošetření Vojenské policii kvůli nestandardnímu způsobu výběru. Ten připouští i Martin Stropnický, který dnes vykonává pozici velvyslance v Izraeli: „Oslovovali jsme vlády a polská mezi nimi nebyla. Navíc cena vrtulníku Black Hawk přesahovala naše tehdejší rozpočtové možnosti. Pokud hovoříte o lobbování, ano, někteří lobbovali. Včetně poslanců. Ve prospěch Black Hawku,“ sdělil.

Pak ale přišla na řadu americká návštěva premiéra v Bílém domě a vše spělo k dohodě s Američany. Nyní se dle všeho situace vrací na začátek.

Které stroje nakonec nahradí zastaralé vrtulníky ruské výroby, není zatím jasné. Důležité ovšem je, že se výběr nových vrtulníků pro českou armádu vrací do zákonných podmínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …