Mirko Raduševič: Evropané jsou pro zrušení Schengenu

12.07.2015 17:54

Francouzský deník Le Figaro provedl s francouzským institutem pro průzkum veřejného mínění IFOP šetření problému migrace a jeho výsledkem je, že téměř 7 z 10 Francouzů jsou pro obnovení kontrol na hranicích států EU.

Mirko Raduševič: Evropané jsou pro zrušení Schengenu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Deník pokračuje v tvrzení zjištěné tímto průzkumem, které  dokládá statistikou (viz níže obrázek 1) a uvádí, že nejen Francouzi, ale i v dalších evropských zemích je veřejné mínění nakloněno pro opětovné zavedení hraničních kontrol. Co se týče Francouzů, menší ochotu pro zrušení Schengenu projevili respondenti hlásící se k levici (Socialistické straně 53%), zatímco přívrženci republikánů dříve  UMP (77%) a nacionalistů (Národní fronta 89%) jsou rozhodnější.

Výzkum také zjistil (viz.obr.2), že čím více některá země trpí problémy s migranty, tím více požaduje od ostatních solidaritu a pochopení pro kvóty např.: Itálie 81% pro kvóty, Německo 69%. Naopak v Británii podle průzkumu 68 % respondentů kvóty odmítá. Deník Le Figaro připomíná, že Britové jsou nejméně naladění pro přijímání uprchlíků.

Rozdílná hlediska nápravy

V tom je velký rozdíl v přístupu mezi Británií a ostatními zkoumanými zeměmi (viz obr. 3).

Většina Francouzů, Italů a Němců shledává účinné, aby země EU soustředily své finanční prostředky především pro rozvoj a stabilizaci zemí severní Afriky. Tím by se měla zmenšit migrace obyvatel těchto zemí do Evropy.

Britové naopak zastávají názor, že finance je vhodnější vložit do větší kontroly hranic a potlačení nelegální migrace.

Průzkum byl proveden na reprezentačním vzorku 5996 respondentů: Ve Francii (1002 osob), Německu (997), Nizozemsku (995), Velké Británii (1002) a Itálii (1000).


Obr. 1


Obr. 2


Obr. 3

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.