Mirko Raduševič: Upozornění ze Severní Koreje - „Čas hraje podstatnou roli“

12.12.2017 17:29

Naposledy, kdy západní diplomat jednal v Severní Koreji uběhlo hodně času– šest let! Nyní, v rozjitřené atmosféře byl zde jednat diplomat OSN Jeffrey Feltman, zástupce generálního tajemníka a v sobotu se vrátil s varovnou výzvou: „Ve světě není nejnapjatější a nejnebezpečnější situace než představuje napětí kolem Severní Koreje.“

Mirko Raduševič: Upozornění ze Severní Koreje - „Čas hraje podstatnou roli“
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Kim Čong-un

Na tomto se vyslanec OSN shodl se severokorejskými vyjednávači, kterými byli ministr zahraničí Ri Jong-ho (na snímku dole vpravo) a jeho náměstek Pak Mjong-kuk. Po čtyřdenním jednání (úterý-pátek) pro CNN Feltman navíc dodal, že se problém musí řešit ihned a to diplomaticky, aby nedošlo k válce. Zejména upozorňoval na nebezpečí, aby nedošlo ze strany USA a Západu k chybnému zhodnocení situace, zablokování komunikačních kanálů. Zdůraznil: „Čas hraje podstatnou roli“.

Jeffrey Feltman je nejvýše postaveným americkým diplomatem a je klíčovým poradcem generálního tajemníka OSN Antonio Guterrese v otázkách globálního politiky a bezpečnosti. Před Ri-Jong-ho severokorejský ministr zahraničínástupem do OSN v roce 2012 téměř 30 let pracoval na americkém ministerstvu zahraničí. Feltmanova návštěva se uskutečnila na podkladě již dlouhodobější výzvy Severokorejců k politickému dialogu.

Ke zvýšení napjaté situace došlo poté, kdy Pyongyang 29.listopadu testoval raketu Hwasong-15. Od září to byla první zkouška balistické rakety. Raketa Hwasong-15 je považována za nejnebezpečnější a technologicky vyspělou balistickou raketu s dlouhým dosahem - přibližně 13 000 kilometrů. Navíc severokorejská státní média tvrdí, že raketa je schopná nést i těžkou jadernou hlavici.

Na toto reagovaly USA a Jižní Korea společným vojenským cvičením.

Severní Korea označila manévry za provokaci a obviňovala USA ze záměru provést překvapující preventivní jaderný úder proti KLDR.

Čínské ministerstvo zahraničí v sobotu zveřejnilo projev ministra zahraničí Wang I, který varoval, že Korejský poloostrov zůstává stále zakořeněný v bludném cyklu demonstrace síly a konfrontace. K tomu dodal, že výhled do budoucna nevypadá vůbec optimisticky.

Na rozdíl od amerického diplomata Feltmana jeho kolegyně v OSN zastupující zde USA Nikki Haleyová nezvolila příliš diplomatickou cestu, když včera pochvalovala sankce a na adresu severokorejského režimu prohlásila: „Jsou paranoidní a my budeme i nadále na ně tlačit.“

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…