Mirko Raduševič: V rozdrobené společnosti prohrála levice

21.10.2017 21:34

Poprvé v historii České republiky se do Sněmovny dostává devět politických subjektů.

Mirko Raduševič: V rozdrobené společnosti prohrála levice
Foto: politicalconsulting.sk
Popisek: Mapa kandidátů do Poslanecké sněmovny ČR

Výsledky: Volební účast se pohybovala kolem 60,8 procenta. Obsazení dolní komory parlamentu ČR: 78 křesel, ODS 25. Okamurova SPD a Piráti mají po 22 mandátech, KSČM a ČSSD po 15, KDU deset, TOP 09 sedm a STAN šest.

Prozatímní fakta

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek uvedl pro média, že hnutí chce v prvé řadě o složení nové vlády jednat s dosavadními koaliční partnery ČSSD a lidovci. Toto tvrzení potvrdil pro ČT i předseda Ano Andrej Babiš a dokonce tvrdil, že se již ozval jeden předseda koaliční strany, které to však neřekl.

Většina z devíti stran však oznámila, že s Hnutím ANO do vlády nepůjdou, a jako důvod uváděli jejich představitelé trestní stíhání Andreje Babiše.

Objevily se dokonce spekulace, že prezident Miloš Zeman mohl ze své funkce zrušit stíhání Babiše a Faltýnka.

První reakce: Překvapení, že je někdo překvapen

Při pohledu na volební výsledky lze konstatovat, že česká společnost je značně názorově rozdrobená a především ve svém rozhodování bezradná koho volit. Podle agentury ČTK umělci a další osobnosti v reakcích na volby vyjadřovali překvapení z velkého úspěchu populismu ve sněmovních volbách. Někteří z nich se obávají ztráty svobody. Nás však překvapuje jejich překvapení a jejich obava ze ztráty svobody. Mluví-li rovněž někdo o překvapivé ráně tradičním politickým stranám, jde o nepochopení vývoje společnosti.

Co je jasné a nepopiratelné je prohra české levice – ČSSD a KSČM. I přesto, že především ČSSD byla mnohokrát kritizovaná za svoje postoje a za svoji neskrývanou spolupráci a podporu kapitálu, nepodnikala žádné kroky, spíše naopak. Stejně její chování vůči EU a NATO mělo vždy alibisticky charakter a nevyjadřovalo vůli českého lidu. Ten toto vycítil a přiklonil se ke stranám, které vůči Unii vystupovaly kriticky. Shrneme - li toto v naší první reakci, česká levice celkově působila velice nevýrazně a ČSSD se nechovala jako levice, přestože se mohla již poučit z postupu britských laboristů (viz vystoupení Jeremy Corbyna v ČT: Levice musí spojovat lidi - ZDE). V roce 2016 u nás vystoupil J. Corbyn na pražském sjezdu Stran evropských socialistů a řekl: „Levice musí změnit ekonomickou agendu. Od doby Margaret Thatcherové a Ronalda Reagana roste nerovnost po celé Evropě i ve Spojených státech amerických. Pokud se tím nebudeme zabývat, lidé nebudou ekonomickým ani politickým strukturám věřit.“ To bylo varování, které přišlo pro ČSSD téměř před rokem. Proto jsme do banneru k volbám dávali záměrně popisek „Levice – pravice – jedno jest?“. Pro ČSSD platí příslovečné: slova, slova a činy nikde...

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…