Mirko Raduševič: Vznikne v Bulharsku domobrana proti utečencům?

04.03.2016 16:53

Zprávy z jihu Evropy jsou stále neutěšující. Mluví se o přeskupování uprchlíků, kteří mají údajně nacházet nové cesty do Evropy, a to přes Albánii, Černou Horu, Bosnu, Chorvatsko a dále Slovinsko, Rakousko…

Mirko Raduševič: Vznikne v Bulharsku domobrana proti utečencům?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský pochod za práva uprchlíků. Na Kampě byl ukončen symbolickým posíláním papírových lodiček s přáním po Vltavě

Další cesta již dříve používaná je přes Bulharsko, přestože to má u utečenců zlověstnou pověst. Zprávy odtud plní rubriku černé kroniky: Dvě uprchlické ženy umrzly v horském masivu Stranža na hranicích s Tureckem. Ženy byly součástí větší skupiny, přinejmenším 19 uprchlíků, včetně 11 dětí z Iráku a Afghánistánu. Další zpráva popisuje, jak srbská police zatkla muže - Afghánce a deportovala zpět do Bulharska. Zatím jeho žena s osmiměsíčním dítětem požádala v Srbsku o azyl. Zřejmě dojde k rozdělení rodiny, uvádí bulharské zprávy. Další: 28.února bulharská policie dostala zprávu, že v lesích mezi Srbskem a Bulharskem se dožaduje pomoci skupina asi 35 arabsky a kurdsky mluvících utečenců. Jeden z mužů v hlasové zprávě uvádí: „Dcera to nemůže již vydržet. Tři dny jsme nejedli ani nepili. Umírají nám děti. Neutekli jsme dobrovolně. Všichni zde zemřeme.“

Situace v Bulharsku začala být napjatější potom, když Srbsko oznámilo, že bude vracet zpět uprchlíky do Bulharska a zesílí ochranu svých hranic. Jedna soukromá bulharská televize odvysílala reportáž (snímek níže) z hranic s Tureckem, kde lidé vzali ochranu hranic do svých rukou. Reportáž představila hlavního organizátora (snímek nahoře), který mluvil o tom, že by dobrovolnické skupiny měly dostávat od státu za každého chyceného běžence 25 euro. Situace nebyla zřejmě úplně zcela v pořádku, neboť na tuto reportáž se ozvala bulharská organizace novinářů, která soukromou televizi kritizovala za odvysílaný pořad( viz ).

Domobrana

O případ se začala zajímat nejen bulharská média a na bulharské hranice s Tureckem do vesnice Dolno Jabolkovo se vydali zahraniční novináři. Tomu předcházely zprávy již z dřívějška, že bulharská police si nebrala žádné servítky s utečenci a má pověst brutálního chování.

Hranice s Tureckem má délku kolem 250 kilometrů a již v září zde Bulharsko rozmístilo asi tisíc vojáků a část hranice – 30 kilometrů byla přehrazena plotem s ostnatým drátem. Tehdy bulharský ministr obrany Nikola Nenčev uvedl, že jeho země musí být připravena, neboť se nedá předvídat, kudy se utečenecká vlna povalí a jak dlouho to bude trvat.

Co zaujalo zahraniční média a proti čemu protestovala bulharská novinářská organizace,bylo to, že Bulhar Dinko Valev ze vsi Dolno Jabolkovo, vzdálené čtyři kilometry od Turecka se stal národním hrdinou v honu na utečence. Média mluvila o tom, že při své divoké terénní jízdě na čtyřkolce pochytal holýma rukama pětadvacet utečenců a vše si natočil na kameru.

Byl na procházce s kamarádem, když za křovím spatřili muže, který na Valeva zaútočil a snažil se jej uhodit. Bulharský silák jej však několika údery poslal k zemi. Ukázalo se, že muž není sám. Mužská část uprchlíků byla agresivní, ale když viděli, že někteří z nich začali krvácet, nechali toho a stali se submisivní.

Ukázalo se, že Dinko Valev ovládá nejen bojová umění, ale mluví plynně anglicky, což mu umožnilo udržet muže na uzdě, když je zastrašil. Utečenci byli nakonec nucení si lehnout tváří k zemi. „Běženci byli našimi rukojmí… Pochopitelně, že bych je nejraději zabil, stejně jako oni mě,“ říká Valev v televizním rozhovoru. V jiném interview říká, že má na to právo: „Když oni podnikají bombové útoky, tak mohu i já na ně zaútočit. Zde je naše země. Jen džihádisté, Syřané a Talibánci se snaží k nám dostat. Stačilo třikrát jít na obhlídku a pochytal jsem jich pětadvacet,“ chlubí se bulharský superhrdina. K tomu dodává, že když to venkované sami neudělají, tak nikdo nebude schopný hranice uhlídat, neboť policie hlídkuje jen na hlavních tazích z Bulharska do Istanbulu. „Mně se snažili již několikrát bodnou t šroubovákem. Zde na hranicích je to peklo,“ vypráví dál Valev o svém boji s utečenci.

Mimo novinářské organizace se nad vyjadřováním svého občana podivila také ministryně vnitra Rumiana Bačvarová, která označila chování Valeva za „nestandardní“ a vyzvala média, aby informovala policii, dojde-li někde k porušování zákonů při kontaktu s utečenci.

Server breitbart.com upozorňuje na to, že Dinko Valev není jediný a že například na rakouských hranicích se Slovinskem existuje skupina, které se říká „hipster right wingers“ (jedná se o větev tzv. nové pravice –identitariánského hnutí – viz rovněž Nouvelle Droite), kteří se zde rovněž snaží znepříjemnit přechod hranic utečencům (server také poznamenává, že civilní domobrana existuje na americko-mexických hranicích v rámci kontroverzního projektu Minuteman project založeného Jimy Gilchristem).

Prohlížíte-li FB-stránky bulharského národního hrdiny Valeva, naleznete zde i video, kde vyzývá k civilní domobraně a tvrdí, že by s desítkami dobrovolníkůbulharská domobrana Valeva foto fb Valev dokázal Bulharsko od utečenců uchránit. Valevovi se podařilo kolem sebe shromáždit dvacet dobrovolníků (foto vpravo) a mezi nimi se dokonce nachází místní politik vládnoucí strany Slav Slavkov. Politik o hrdinském Bulharovi uvádí, že „Dinka není třeba brát vážně, Pouze se chvástá, aby byl středem pozornosti. Neustále dělá nějaké hlouposti, jako například jezdí s obrněným transportérem po vsi.“ Stanice Deutsche Welle, jejíž novináři se rovněž do Bulharska vypravili, píše, že jde o úspěšného obchodníka se šrotem, který často obchoduje i se zahraničím. Nedávno údajně byl obchodovat také v syrském Damašku.

V reportáži německé stanice se uvádí, že další venkovan, který s reportéry mluvil, rovněž by jako Valev střílel po utečencích a nakonec z něj vypadlo, že žil dříve v Rusku a bojoval v Afghánistánu. Stejně tak Dinkovi Valevovi fandí člen pohraniční policie, který tvrdí, že bulharská armáda není schopná celou hranici ochránit. Dodává, že žádný plot nemůže zemi před utečenci ochránit. Jeho kolega však protestuje a podává oficiální bulharské prohlášení, že armáda a policie dokáží celou situaci zvládnout.

Zda pro vyvážení situace nebo náhodou němečtí reportéři hovořili s místním starším mužem pastevcem, který naopak mluvil o utečencích pozitivně. Tvrdil, že nikdo z osmnácti místních obyvatel nemá zkušenost, že by utečenci někoho okradli a je naštvaný na prohlášení bulharských nacionalistů, jako je Valev: „Jak se mohou takto chovat. Vždyť běženci utíkají před válkou. Přicházejí a jsou bosí, hladoví a žízniví. Berou nám z rukou chleba, jakoby jej v životě nikdy neviděli. Co by Dinko Valev chtěl. To je chce všechny pobít?“

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.